Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Vakcina készült a méheknek az egyik legpusztítóbb betegségük ellen

Zöld zóna
2023. január 16. 14:00
null

A méhekkel kapcsolatos aggodalmak egyre erősebben vannak jelen szerte a világon. Ez köszönhető annak a ténynek, hogy jelentős veszteségeket szenvedett el és szenved el még most is az állományuk, ami komoly hatással lehet az élelmiszer termelésre is.

A nagy arányú pusztulás okai közt szerepel a klímakatasztrófa jelentette kihívás is, ahogyan az ember élőhely pusztítása. De nem szabad megfeledkezni a méheket sújtó betegségekről sem, melyek közül most úgy tűnik, a nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás (Histolysis infectiosa perniciosa larvae apium, Pestis americana larvae apium) végre megelőzhetővé válik. Ez a betegség ugyanis eddig egyféleképpen volt megállítható, ha a fertőzött kast vagy kaptárt elégették.

A betegségnek a 24 órás lárvák vannak kitéve a leginkább, 3 napos lárvákat már nemigen fertőz. Sajnos azonban, ha valahol megjelenik, akkor a terjedése elképesztő, akár 60 000 méhcsaládot is elpusztíthat egyszerre.

A Dalan Animal Health nevű biotechnológiai cég kifejlesztett egy vakcinát, melyet most az amerikai mezőgazdasági minisztérium engedélyezett is. Bár a tudósok korábban úgy gondolták, a méhek nem képesek védekezni a baktérium ellen, mostanra sikerült azonosítani azt a fehérjét, mely a védekezésben kulcsszerepet játszik.

A vakcinát a méhek táplálékához kell keverni, mely így bekerül a méhpempőbe, és azt a királynő elfogyasztja. Ez után az utódai már bizonyos fokú védettséggel rendelkeznek a betegség ellen, mely remélhetőleg legalább részben képes lesz megállítani a méhek nagy arányú pusztulását.

képek és lead kép: shutterstock

vakcinaméhekkörnyezetbetegséglehetőségélet