Április 19. Péntek, Emma

Mi lesz veled karácsonyfa, ha már vége az ünnepnek?

Zöld zóna
2023. január 10. 14:00
null

Vízkeresztkor a legtöbben már leszedik a lakás díszét, a karácsonyfát, ami így csillogó jelképből nemszeretem hulladékká válik pár röpke óra alatt. De lemondani nem kell a sudár kis fácskákról, hiszen kifejezetten hasznosak lehetnek a díszeik nélkül is.

Elszállítás

Ha időben kirakjuk a fákat, akkor azokat a hulladékkezelő elszállítja. Ha meg akarunk szabadulni a fenyőtől mindenképpen ezt válasszuk, ne dobjuk ki magunk a fákat a közeli erdő - mező szélére. Tény, hogy szerves anyag lévén lebomlik, ehhez azonban nagyon sok idő kell, és a tölgyes, vagy más lombhullató erdő szélén egy másfél méteres nordmann fenyő torzója se nem szép látvány, se nem igazán hasznos.

Az elszállításra kerülő fák felhasználása több irányú is lehet. A ledarálás után lehet belőlük mulcs, komposzt, de a fővárosban például a Hulladékhasznosító Mű elégeti őket. A fenyők fűtőértéke magas, így környezetbarát hőt állíthatnak elő - igaz csak akkor, ha megfelelő fenyőt telepítenek a kivágottak helyett, de erről a termelők szépen gondoskodnak.

Otthon

Ha a fa marad, akkor is több lehetőségünk van. A szobában egész télen szépen díszít, de a világítással óvatosan, hiszen a kiszáradt fenyő nagyon gyorsan lángra kaphat. Amikor már nagyon hullik, akkor a lehető legtöbb tűlevelet rázzuk le róla, és vigyük ki a fát. A leveleket seperjük össze, és öntsük a kertben olyan növények alá, melyek kedvelik a savanyú talajt. Ezzel a gazolási igényt is csökkentjük, és a tűleveleknek is hasznát vesszük.

A torzót hasogassuk össze, és tegyük félre. Később egy tábortűz alapanyagaként, vagy akár a kandallóban is jó szolgálatot tehet, igaz, ehhez azért állnia kell egy “keveset”, de olyan sok helyet azért nem foglal a kertben.

képek és lead kép: shutterstock

fenyőszeméthulladékkarácsonyfalehetőség