Május 21. Kedd, Konstantin

Látszik már a cél - eltűnhet végleg az ózonlyuk!

Zöld zóna
2023. január 16. 11:00
null

Sokan teszik fel maguknak a kérdést rendszeresen, hogy van-e egyáltalán értelme harcolni a környezetkárosítás ellen, vagy az egész felesleges, hiszen a nagy cégek, a kormányok és a tehetősek csak látszatintézkedésekkel terelik el a figyelmet, és igazából csak a profitra koncentrálnak. Az érzés jogos, sokszor ugyan ez igaz, de a környezetvédelemért tett lépések közül nagyon sok olyan is akad, ami hasznos.

Így tehát érdemes ezekbe kapaszkodni, ha elbizonytalanodnánk abban, hogy megéri-e foglalkozni ezekkel a dolgokkal. Az ENSZ környezetvédelmi jelentése ad most egy olyan kapaszkodót, ami megmutatja, igaz, sokszor időbe telik, de a harcban bizony vannak sikerek, győzelmek.

A jelentés ugyanis rámutat, hogy igen, volt értelme az 1987-ben a Montreali Jegyzőkönyvben rögzített tiltásnak, mely az ózonréteget károsító vegyületek gyártását szüntette meg. Ez nem ma volt, igaz, eltelt több, mint 30 év, de most már mérhető, előre jelezhető az ózonréteg gyógyulása.

Hogy ez mit jelent? Azt, hogy az Északi-sark felett nagyjából 2045-re, míg az Antarktisz felett 2066-ra állhat helyre teljesen a réteg, vagyis ekkora eltűnhet az ózonjuk, melyet az emberi tevékenység okozott.

képek és lead kép: shutterstock

lukklímagyógyulásózonlehetőségvédelem