Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Kína gigantikus napelemberuházása a mongol sivatagra rossz hatással lehet

Zöld zóna
2023. január 09. 14:00
null

Sivatagba napelemet telepíteni, sőt, kombinálni mindezt szélenergia termeléssel, illetve tároló kapacitással hatalmas ötlet. Ezt teszi most Kína Belső Mongólia területén, nem is kis léptékben. Az összesen 11 milliárd dolláros beruházás 16 millió kW összteljesítményű bázist hoz majd létre, de a kivitelezéshez időkorlátot nem adtak meg. Mindenesetre a projekt útnak indult december elején.

A sivatag ilyen formájú hasznosítása remek ötlet, elvégre az emberek számára nem jól kihasználható terület, vagyis ide tenni a napelemeket, melyek nagyon sok helyet foglalnak, kifejezetten jó ötletnek tűnik. Ráadásul a panelek megállítják a sivatag terjeszkedését is, hiszen a lábaik a homok “folyásának” gátat szabnak.

Persze nem szabad elfelejteni, hogy a sivatag is rendelkezik ökoszisztémával, melyet jelentősen befolyásolnak a napelemek. Árnyékolnak, amivel az itteni élőlények nemigen tudnak mit kezdeni, de ez csak a kezdet.

A napelemek a beeső fény jelentős részét elnyelik, szemben a homokkal, mely visszaveri azt. Ráadásul a modulok jelentős hőtermeléssel működnek, ez pedig egy gigantikus léptékű telepítésnél már hatással lehet a szárazföld és a tenger hőmérséklet különbségére. Ennek következtében pedig a sivatagban monszun-szerű esőzések jelentkezhetnek, mellyel a terület nem képes mit kezdeni.

A képek illusztrációk

képek és lead kép: shutterstock

klímasivatakökoszisztémanapelemKínaenergialehetőség