Június 16. Vasárnap, Jusztin

Veszélyeztetett világörökségi helyszín státuszt kaphat a Nagy Korallzátony

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az ausztrál Nagy Korallzátony helyzete nem éppen rózsás, és ezzel az UNESCO is tisztában van. Most újra vizsgálják, hogy a helyszín felkerüljön-e a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, hiszen a korallfehéredés májusban a zátony mintegy 91%-án volt megfigyelhető.

Az UNESCO úgy érzi, az ausztrál kormány nem tesz meg mindent azért, hogy ezt a kivételes természeti kincset megóvja. Az átminősítés pedig komoly hatással lehet a zátony turisztikai vonzerejére, illetve az általa fenntartott munkahelyekre is. Nem csoda hát, ha az átminősítés ellen az ausztrál kormány kézzel - lábbal hadakozik.

A zátony jelenleg mintegy 60 000 munkahelyet támogat vagy annak létét teszi lehetővé, és évente nagyjából 6 milliárd ausztrál dolláros bevételt generál, ami kicsit sem elhanyagolható tétel. Az átminősítéssel ezek a számok várhatóan jelentősen csökkennének, amit a kormány nagyon nem szeretne. Ennek elkerülése érdekében azonban sokkal erőteljesebb védelmet kell nyújtani a klímakatasztrófa hatásai ellen a Nagy Korallzátonynak, melyre a mostani kormány ígéretet is tett. Az UNESCO elismeri, hogy a tárgyalások nagyon jó mederben haladnak, ennek ellenére vizsgálja az átminősítés lehetőségét.

Néhány éve Budapest esetében is felmerült ez a lehetőség, melyet a főváros végül megúszott. A világörökségi helyszínek nem megfelelő védelme, a műemlékvédelem és a város kiemelt területeinek látképe sem volt kielégítő az UNESCO vizsgálatai szerint, de sok más gond is adódott. Ezek egy része azóta orvoslásra került, de elégedettek még nem lehetünk. A veszélyeztetett státuszt követően, amennyiben a helyzet nem javul, a terület elveszítheti a világörökségi helyszín titulusát, mely jelentős hatással van a turisztikára, ezen keresztül pedig a gazdaságra is. Ezt jól érzik Drezdában, mely terület elvesztette világörökségi státuszát, de Liverpool is hasonló sorsra jutott.

képek és lead kép: shutterstock