Április 20. Szombat, Tivadar

Télen is lehet friss zöldséget szüretelni - akár a lakásban is!

Zöld zóna
2022. december 24. 14:00
null

Télen nincs más választásunk, mint az ízetlen ellenben kifejezetten drága zöldségek közt válogatni? Nos, ez nem igaz, még abban az esetben sem, ha történetesen kertünk sincsen, hiszen néhány finomság akár a lakásban is nevelhető egy nagyobb cserépben.

A kertben

Még csak fóliasátor sem kell ahhoz, hogy a spenót és a fodros kel egész télen friss levelekkel lásson el minket, ezek a növények ugyanis ilyenkor is nőnek. Igaz ez a fokhagyma és a téli porcsin esetében is, de az áttelelő saláta is kiváló tápanyagforrásként jelentkezik még a téli kertben is.

Ha pedig egy kis időt és energiát ölünk bele, akkor a konyhakert fölé nagyon egyszerűen és gyorsan lehet kis méretű fólia sátrat készíteni. Ebbe nem kell nekünk is beleférni, elég, ha a növények számára biztosít melegebbet, mint a kinti hőmérséklet, így pedig a termeszthető növények száma is megugrik.

Lakásban

Igen, ez is lehetséges, bár télen azért nagyobb kihívás. Koktélparadicsomot is nevelhetünk, de ehhez legalább napi 16 órányi fényre van szükség - cserébe ez lehet mesterséges fény is. De ilyen ráfordítás nélkül a cserépben, a déli ablak közelében a spenót is szépen fejlődik, a saláta, a rukkola vagy a kelkáposzta is jó választás lehet. Ezeket azonban ne engedjük teljesen kifejlődni, szedjük le a leveleket korábban, és ha kell, vessük el a magokat újra, így lesz friss utánpótlásunk!

A lakásban egészséges téli vitaminforrás nevelhető a csíráztatás révén is. Ekkor a mungóbab és a lucerna kerül előtérbe, de ha ennél többet, erősebbet szeretnénk, akkor a jalapeno és a habanero is jusson eszünkbe. Ezeknek ugyan a csíráztatott lucernához és mungóbabhoz nem sok köze van, de a paprikafélék közül nagyon sok remekül nevelhető a lakásban, még télen is!

képek és lead kép: shutterstock

télzöldséglakáskerttermelésétel