Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Szigorítást tervez az EU a csomagolások terén - már ideje volt ...

Zöld zóna
2022. december 05. 11:00
null

Az EU igyekszik csökkenteni a csomagolási hulladékot, ami, valljuk be, nagyon ráfér az egész világra, nem csak Európára. Ehhez pedig olyan eszközökhöz nyúl, amiket már rég meg kellett volna lépnie.

Mind az egyszer használatos műanyag palackok, mind például a kávékapszulák komoly problémával szembesülnek, hiszen az EU korlátozni akarja, hogy a területén milyen és mennyi csomagolással is kerülhetnek forgalomba a termékek. Ráadásul azt is el akarja érni, hogy 2025 végéig a csomagolási hulladék 65%-át újrahasznosítsák. Ez nem kis feladat és egyes termékeknek a véget is jelentheti.

Ilyen a kapszulás kávé, ami nem csak jelentősen szennyezi a környezet, de igazából teljesen felesleges is. Habár egyes gyártók már teljes egészében újrahasznosítható anyagból készítik ezeket a kis kapszulákat, ez messze nem azt jelenti, hogy az újrahasznosítás meg is történik - ez pedig a továbbiakban igencsak kétségessé teszi a kapszulák létjogosultságát.

Az EU hadat üzen a megtévesztő csomagolásnak és a címkéknek, matricáknak is. Ez utóbbiaknál sokszor fordul elő, hogy pusztán ez az apró részlet teszi lehetetlenné a megfelelő újrahasznosítást, így ezek elhelyezése a csomagoláson szinte biztosan komoly szabályozás alá kerül majd. De a komposztálhatóság hirdetése sem lesz ilyen egyszerű, hiszen az így reklámozott termékek többnyire csak ipari körülmények közt komposztálhatóak, és jelenleg ilyen létesítményekbe az ide tartozó hulladéknak csak a töredéke jut el, vagyis végső soron a környezetszennyezés szinte ugyan úgy valósul meg, mintha nem komposztálható csomagolásban érkezett volna a termék.

képek és lead kép: shutterstock

törvényszeméthulladékEUembercsomagolás