Június 14. Péntek, Vazul

Nem kell 40°C, elég a 30°C is a tiszta ruhákhoz és az energiaspóroláshoz!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az energiatakarékosságra való törekvés a klímakatasztrófa megjelenése óta talán erősebben van jelen, mint előtte bármikor, ugyanakkor az igazi lökést az Ukrán - Orosz háború adta, hiszen ez egész Európa energiabiztonságát tette kockára. Bár a helyzet végül nem fordul tragikusra, a válság nagyon is érezteti hatását, így a háztartások erősen törekednek az energiaspórolásra.

Nyilván a legnagyobb energiazabáló a fűtés, de azt a legtöbb helyen már lejjebb tekerték. Felkerültek a vastag függönyök, a hőtükör fóliák, és előszedtük a vastag zoknikat, takarókat is a szekrényből. A fűtés adja a téli energiaigényünk mintegy 63%-át, azaz jelentős többségét. Figyelünk, hogy ne égjen feleslegesen villany, ne fogyasszon a stand by és ki legyen kapcsolva minden, amit épp nem használunk. Az elektromos berendezések fogyasztása adja az igény 13%-át. A főzést fedő alatt végezzük, így az erre fordított mintegy 7% energia is csökkenthető.

A második legnagyobb energiafelhasználót, a meleg-víz előállítását azonban még most sem tudjuk nagy hatékonysággal megzabolázni. Ennek egyik oka az, hogy megszoktuk: mosni 40-60°C-on kell! Pedig ez, a modern mosóporok világában messze nem igaz, 30°C-on, sőt, a legtöbb esetben gyors-programon is tiszták lesznek a ruháink. Ezzel pedig energiát lehet spórolni.

Jó, nem ez jelenti majd a kiutat az energiaárak elszállásából, de mindenképpen hasznos, hiszen a CO2 kibocsátás is jelentősen csökkenthető vele, ha egyre és egyre többen mosnak alacsonyabb hőfokon. A modern mosószerek enzimekkel dolgoznak, ezeknek pedig már nincsen szükségük a melegebb vízre a hatékonysághoz.

Ha a gép kevésbé fűti fel a vizet, azzal az élettartama is növekszik, így duplán spórolhatunk, de sajnos számolni kell a sikertelen kísérletek mumusával. Kutatások igazolják, hogy nagyon bizalmatlanok vagyunk az alacsony hőmérsékletű mosással kapcsolatosan, és ha egy ilyen ruha utána nem elég tiszta, akkor egyrészt újramossuk (ezzel minden megtakarított energia eltűnik, sőt!), és később még magasabb hőfokot is használunk, mint előtte megszoktuk. Némi kísérletezés és tapasztalat persze kell, de gyorsan rá lehet érezni, mi az, ami egyáltalán nem igényel magas hőfokú mosást, nem kell hozza egy fél flakon mosószer és az öblítővel is bánhatunk takarékosan, így pedig hosszabb távon mi is és a Föld is jobban jár, legalább egy kicsivel!

képek és lead kép: shutterstock