Június 14. Péntek, Vazul

Megvan az áttörés a fúziós energia területén!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A fúziós energia kiaknázás már igen régi vágya az emberiségnek. Egy olyan folyamat földi lejátszásáról van szó, mely a Nap energiáját is adja. Ez az energia előállítási lehetőség az atommag hasadásával elért és kinyerhető energia sokszorosát is adhatja.

Apró szépséghiba, hogy eddig a tudósok képtelenek voltak elérni azt, hogy a folyamat több energiát adjon, mint amennyit elnyel. Ez egy több évtizedes probléma, és amíg nem sikerül megoldani, addig a fúziós energia csak vágyálom.

Pontosabban az volt, mivel kaliforniai tudósoknak sikerült a hihetetlen áttörés, és nettó energianyereséget voltak képesek elérni a folyamatban. A deutériumból és tritumból álló fúziós anyagot 192 nagy energiájú lézerrel bombázták, így 3 millió fokosra sikerült hevíteni. A lezajló reakcióhoz 2 Mj energia befektetésére volt szükség, ami hatalmas mennyiség, ugyanakkor 2,5 Mj energiát lehetett belőle kinyerni. Ez pedig nettó energianyereség, amire eddig nem volt példa!

A fúziós energia egy olyan lehetőség, mely nem környezetszennyező, nincs károsanyag-kibocsátása és nincs visszamaradó sugárzó szennyezés, vagyis tiszta, emellett pedig korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre. Addig azonban, míg ez az áttörés valódi energiatermelést tesz lehetővé még lefolyik némi víz a Dunán, kell hozzá néhány 10 év. Ugyanakkor ez az eredmény egy sor másik lehetőség előtt is megnyitja az utat a tudományos világban.

képek és lead kép: shutterstock