Február 23. Péntek, Alfréd

Kolumbia közel 870 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztított el 2022 januártól szeptemberig

Zöld zóna
2022. december 23. 14:00
null

Hiába tudjuk, hogy a klímakatasztrófa leghatékonyabb ellenszere az erdőségek megóvása és telepítése, és hiába tudjuk, hogy ezek közt is az egyik legfontosabb az Amazonas esőerdeje, annak irtása továbbra is zajlik, rohamléptékben.

kép: Sebastian Di Domenico / Shutterstock

A terítéken ezúttal Kolumbia van, ahol egy civil szervezet hangos tiltakozással tette közzé azokat az adatokat, melyek megmutatják, hogyan is állnak az ország területén található esőerdők irtásában, égetésében.

Az adatok elkeserítőek. 2022 január és szeptember között mintegy 870 négyzetkilométernyi területen tűnt el az erdő. Összehasonlításképpen ez közel két budapestnyi terület, ami elképesztően hatalmas.

Az irtás léptéke 1,5%-kal emelkedett tavalyhoz képest - a klímakatasztrófa egyértelmű hatásai és rombolása mellett. Az országban a január és szeptember közti időszakban 107 823 tűzriasztást regisztráltak, mely napi (!) 359 tűzesetet jelent, mindezt úgy, hogy a La Nina jelenség elhúzódása miatt a csapadék nagyobb mennyiségben volt jelen ebben az évben a szokásosnál.

képek és lead kép: REUTERS-Luisa Gonzalez

erdőklímairtásfaemberKolumbia