Június 14. Péntek, Vazul

Jobb a növényi eredetű hús? Hát, sok szempontból igen, de ...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Megjelentek a piacon azok a húsok, amiknek már igazából semmi köze sincsen a húsokhoz. A klímaváltozás tükrében ugyanis a laborhús mellett a növényi hús fogalmával és ízével is meg kell barátkoznunk.

A kipróbálói szerint ez nem lesz kifejezetten nehéz, mivel a növényi húsok (érdekes a kifejezés, erősen oximoronnak érzem, de ehhez is hozzá lehet szokni) íze és állaga is nagyon hasonló az eredeti társaikéhoz, a Good Food Institute szerint pedig egészségesebbek is, mint az állati eredetű húsok. Ezt arra alapozzák, hogy a növényi alternatíva esetében új rostforrást is alkalmazunk, ráadásul lényegesen több tápanyagot tartalmaznak, mint hagyományos társaik (itt azonban érdemes megemlíteni, hogy az állati eredetű húsokból némely tápanyag - például a vas - lényegesen jobban hasznosul, mint a növényi eredetű táplálékokból).

A növényi húsok tagadhatatlanul jobbat tesznek a klímának is, hiszen a nagyüzemi állattartással ellentétben megkötik, nem pedig generálják a CO2 kibocsátást - bár a nagyüzemi növénytermesztéssel vannak gondok bőven.

Ellenzői főleg azzal támadják az ilyen készítményeket, hogy erősen feldolgozottak, és nitrogén tartalmuk jóval magasabb lehet a húsokhoz képest. Olyan hangok is adódnak, melyek a természetes, legeltetéses állattartás előnyeire hívják fel a figyelmet, mely a klímaváltozás szempontjából is kifejezetten jó megoldás. Csakhogy az állattartás 99%-a ipari körülmények közt zajlik, vagyis nem is lehetne távolabb az állatok számára is normális, élhető életet jelentő természetes állattartástól.

képek és lead kép: shutterstock