Június 24. Hétfő, Iván

Így foghat egy keveset az autó fogyasztásán - ez a pénztárcának és a környezetnek is jó!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Érzékeny búcsút vehettünk a benzin ársapkájától, ami valószínűleg csökkenteni fogja idehaza a felhasznált üzemanyag mennyiségét is. Ez ugyan alapvetően jó hír, ugyanakkor komoly fejtörést okoz sokaknak, hogy miből teremtsék elő a tankolás plusz költségét. Most, ha teheti, inkább a tömegközlekedést válassza, ha pedig nincs más lehetőség, mint a kocsi, igyekezzen takarékosan vezetni – ehhez adunk néhány tippet.

Csak leugrom a boltba – nos, ha a bolt gyalog is kényelmes távolságra van, azaz kb. 10 percen belül elérhető, akkor az autót mellőzzük. Nem csak azért, mert ez jó a környezetnek és az egészségünknek is, hanem azért, mert hideg üzemben fogyaszt a legtöbbet a kocsi.

Fontos, hogy az autó súlyát feleslegesen ne növeljük, mert ez is dob a fogyasztáson. Vagyis a csomagtér is legyen üres, ne furikázzunk feleslegesen több kilónyi cuccot. Ez különösen igaz a tető-boxokra és más légellenállást növeli kiegészítőre. Ha csak fent felejtettük őket az autón, akkor most gyorsan szedjük le, hiszen ezek akár 10%-os fogyasztásnövekedést is eredményezhetnek.

Azt talán mondani sem kell, hogy ne tapossuk a padlóba a gázpedált, de ne is finomkodjunk vele nagyon. A túl alacsony és a túl magas fordulatszám is növeli a fogyasztást. A feleslegesen működtetett elektromos berendezések is emelik a fogyasztást, vagyis ezeket is csak akkor használjuk, ha tényleg szükséges.

Mindezekkel együtt sem tudunk majd olyan nagyon nagy fogyasztáscsökkentést elérni, ezzel sajnos számolni kell. Ami tényleg sokat jelenthet, az a guminyomás. Ha túl lapos a kerék, az akár 15%-kal is képes megdobni a fogyasztást, és a nyomás ellenőrzése nem tart tovább 2 percnél.

képek és lead kép: shutterstock_