Június 20. Csütörtök, Rafael

Így cselezheti ki a nagyfogyasztókat a lakásban - még egy kis energiaspórolás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A rezsiárak elszállása nyomán egyre jobban igyekszünk spórolni, amivel csak lehet. A lámpákat nem égetjük feleslegesen, a számítógépet és a tv-t nem hagyjuk bekapcsolva. A stand by üzemmódnak mostanra esélye sincsen, a konnektorokból is mindent kihúzkodtunk, melegvízet is csak minimálisan használunk. A nagyfogyasztókkal mégsem tudunk dűlőre jutni.

A főzés nagy mumus, cserébe azonban legalább a ráfordított hő egy része a lakást is melegíti. A főzés terén hatalmas segítség lehet a fazekak és lábosok teteje. A tetőt használva az étel kevesebb energiabefektetéssel is elkészül. A tervezés is sokat segíthet, hiszen, ha egyszerre több ételt készítünk például a sütő szintjein, akkor ezzel is energiát tudnunk spórolni. Az étel felmelegítése ugyanis lényegesen rövidebb idő alatt megvan, mint az elkészítése.

A hűtő és a fagyasztó szintén olyan eszközök, melyek nem iktathatóak ki a rendszerből - igaz, télen a hűtési funkciót részben a teraszon is meg tudjuk oldani, a macskák és kutyák - illetve bármilyen más állat - elleni védelem mellett. Ha a hűtő marad, akkor is vannak lehetőségeink a fogyasztásának csökkentésére. Minél nagyobb a tér a hűtőben, annál több energiát igényel az alacsony hőmérséklet előállítása. Mivel magát a hűtőt nem lehet összenyomni, így a belső tér méretét kell csökkenteni, ezt pedig egyszerű vízespalackokkal meg lehet oldani. Amikor kell, akkor az üres polcokat, vagy a fagyasztó üres részeit palackokkal kitölthetjük, így a hűtő kevesebb energiát vesz fel. Ha pedig kell a hely, a palackokat csak egyszerűen félre kell tenni, hogy később is lehessen őket használni.

A fűtéssel kapcsolatosan sok jó tippet lehet olvasni a neten. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy a viszonylag alacsony szobahőmérséklet mellett is komfortosan érezhetjük magunkat, ha a saját testünk “fűtését” megoldjuk. A vastag zokni és papucs kombója, a nagyobb, vastagabb pulóverek viselése, vagy a tévézés közben a takaró használata a hidegebb (~20°C) szobában is megnyugtatóan melegen tarthat minket.

képek és lead kép: shutterstock