Február 23. Péntek, Alfréd

Fellélegezhetnek az akkumulátorgyárak - hatalmas alapanyagkészletekre bukkantak

Zöld zóna
2022. december 28. 11:00
null

Nagyon úgy néz ki, hogy az akkumulátorgyártás egy igen nagy lökést kaphat, mivel az állandóan hiánycikk alapanyagok egy jelentős készletét találták meg a kutatók a mélytengeri síkságokon. Ez pedig kifejezetten jó hír, hiszen amellett, hogy kevés a nikkel, kobalt, réz, lítium és mangán szinte minden kilogramm Ázsiában található belőlük, Kína területén, vagyis a kereskedelemben monopol helyzetben van a hatalmas ország.

Ez az árak alakulásában is megmutathatja magát, a készlethiányok pedig tovább tornázzák felfelé az amúgy sem éppen olcsó akkumulátor árakat. Ezen azonban változtathat a mostani felfedezés.

Az említett anyagokat igen nagy koncentrációban tartalmazó, nagyjából krumpli méretű, úgynevezett polimetál csomók sokasága található az óceánfenekén - elképesztő mennyiségben. A becslések szerint mintegy 44 millió tonna kobalt és 274 millió tonna nikkel található csak a Clarion – Clipperton néven ismert 4,4 millió négyzetkilométeres síkságon, mely a Csendes-óceán egy, az USA-hoz közeli területe.

A kitermelés is gazdaságosan megoldható, igazából gigantikus porszívók segítségével, melyek képesek összegyűjteni az értékes "krumplikat". A környezetvédők azonban óvatosságra intenek, nem is véletlenül. A most felfedezett lelőhelyek hatalmas gazdasági előnyt jelenthetnek, így a kormányok hajlamosak elnézően bánni a környezeti terheléssel. A környezetvédők azonban a kitermeléssel sem feltétlenül értenek egyet, hiszen ezek az anyagok nem véletlenül csücsülnek éppen ott, de ennél nagyobb aggályokat vet fel a “porszívózás”. Ennek mértéke és ereje ugyanis komoly hatással lehet az óceánfenék ökoszisztémájára, mely a teljes óceáni élővilágra is visszahat.

képek és lead kép: shutterstock

tengerpénzfémgyártáslehetőségakkumulátor