Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Elképesztő pazarlást eredményeznek az e-cigaretták

Zöld zóna
2022. december 27. 14:00
null

Egyre jobban emelkedik a dohánytermékek ára, és mivel a csapból is az folyik, hogy mennyire károsak, így az emberek, akik továbbra is ragaszkodnak a dohányzáshoz a hevítéses technológiát alkalmazó lehetőségek felé fordulnak. Így nincs eldobált füstszűrű, ami hatalmas könnyebbség a bolygónak!

Illetve csak lehetne, ha a hevítéses technológia nem azt jelentené, hogy sok egyszer használatos e-cigi kerül a szemétbe. Ez csak az Egyesült Királyságot számolva heti 1,3 millió (!) darabot jelent, vagyis egyetlen másodperc alatt 2-őt (és újra kiemelnénk, ez csak az UK területén történik). Ez pedig elképesztő mértékű szennyezést jelent.

A dohányipari résztvevők számára nem létkérdés az újrahasznosítás, így ezekből a kidobott termékekből is jó esetben minden harmadik kerül újrahasznosításra, a többi a szeméttelepen végzi. Ez pedig sok szempontból hatalmas baj. Egyrészt ezek az e-cigaretták műanyagba vannak burkolva, ez jelentős terhelést okoz az amúgy sem jó helyzetű műanyagszennyezés tekintetében.

De számításba kell venni azt is, hogy ezekben az eszközökben akkumulátorok vannak, vagyis rengeteg ritka és drága alapanyag kerül így a kukába. A fenti adatokkal számolva ez éves szinten mintegy 10 tonna lítium hulladékot, pontosabban elpazarolt lítiumot jelent csak az Egyesült Királyság területén. Érthetőbben: ez a mennyiség 1200 új elektromos autó előállításához lenne elegendő, ennyit nem kellene komoly környezetkárosítás és emberi elnyomás árán kibányászni.

képek és lead kép: shutterstock

szeméthulladékkörnyezete-cigarettacigaretta