Június 21. Péntek, Alajos

A rekordmennyiségű lenyelt szemét ölte meg a 30 tonnás bálnát Új-Skócia partjainál

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Rekorder született, pontosabban éppen ellenkezőleg. Elpusztult egy hatalmas hím bálna, egy ámbráscet Új-Skócia partjainál. A 45 méteres egyedet november 4-én találták meg a parton, és bár több csapat is egyfolytában dolgozott azon, hogy visszajuttassák a vízbe, a bálna elpusztult.

A boncolás egyértelművé tette, hogy a mentőcsapatok esélytelenek voltak a küzdelemben. Egy ilyen bálna súlya jellemzően 35-40 tonna körül mozog, ez a hím azonban mindössze 30 tonnát nyomott. Az oka pedig az emberi gondatlanság.

Az ámbráscetek táplálkozása egyszerű: kitátják szájukat, és porszívózzák amit csak tudnak. Persze a nagyobb lényekre nem jelentenek veszélyt, de rájuk a nagyobb dolgok igen. Ilyenek a halászhálók maradványai, a műanyag-hulladékok és sok más szennyezés is, melyek a tengerekben, óceánokban halmozódnak fel.

A bálna gyomrában összetömörödött szemetet találtak a boncolás során, nem kevesebb, mint 330 kilónyit. Ezzel pedig szerencsétlen állat rekordot állított fel, amit mi, emberek szégyellhetünk a legjobban...

képek és lead kép: shutterstock