Június 13. Csütörtök, Anett

A cigaretta a környezetszennyezés egyik jelentős szereplője - most az ára is az egekbe drágulhat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A dohányzás egy igen érdekes jelenség. Egészségügyi szempontból egy olyan szokás, mely ugyan sikk volt évekkel ezelőtt, de rászokni akkor is nehéz volt, meg kellett erőltetnie magát az embernek, hogy sikerüljön. Köhögőrohamok, büdös ruhák és persze pénz volt az ára, de amikor végre sikerült, akkor menőnek érezhette magát az ember - és valljuk be, kellemes is volt rágyújtani egy cigarettára mondjuk egy erős fekete mellé. Cserébe azonban az egészségünket érintő problémák megsokszorozódhatnak, és persze megugrik a rák kockázata is, ami kicsit sem kecsegtető tétel.

Gazdasági szempontok szerint szintén érdekesen alakul a jelenség. Eleinte a dohányzást népszerűsítették, hiszen elképesztő mennyiségű adóbevételt jelentett - és jelent még most is. Azonban az idő előrehaladtával egyértelművé vált, hogy az egészségügyre nehezedő nyomás miatt gazdaságilag sem feltétlenül éri meg a dohányzás fenntartása. És akkor még szó sem esett a környezetre gyakorolt hatásáról, a víz szennyezéséről, vagy a műanyagot is gazdagon tartalmazó füstszűrők gyártásáról és elhajigálásáról.

Nem csoda, hogy a cél az, hogy 2040-re idehaza is, de Uniós szinten is a lakosság csupán 5% dohányozzon. Ezt elérni a kampányok és a csúnya dobozok segítségével nem lehet, ehhez oda kell ütni, ahol igazán fáj - ez pedig a pénztárca.

Az Unió jelentős adóemeléssel igyekszik olyan mértékben drágítani a dohánytermékek árát, hogy az legalább részben fedezze a velük járó kapcsolódó kiadásokat (például az egészségügyi ráfordításokat) és persze nem utolsó sorban a dohányosokat a szokásuk elhagyására ösztönözze. Ez a tervezet szerint egy akár 700-800 forintos emelést is jelenthet, mivel a dohánytermékekre kivethető jövedéki adó mértékét megduplázná. Ez minden dohányterméket érint, akkor is, ha hagyományos, és akkor is, ha “csak” hevítéses technológiát használ, de még az e-cigaretták esetében is emelést jelent.

Hogy mekkora lesz ennek a foganatja? Mivel már most is 1500-2000 forint között mozog egyetlen doboz cigaretta ára, így jelentőset. Ha ugyanis napi egy dobozzal számolunk, az egy hónapban nagyjából 45 000 – 60 000 forintos tételt eredményez, ami kifejezetten sok. Az emelés után azonban ez a szám már 66 000 – 84 000 forint körüli összegre jön ki.

képek és lead kép: shutterstock