Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Mi kerülhet a tűzre - a bútorok és a textilek is tiltólistásak!

Zöld zóna
2022. november 28. 11:00
null

Minden évben egyre nagyobb probléma az, hogy a vegyes tüzelésű kazánokban mivel is fűtünk. Hiszen nem mindegy, mit dobálunk a tűzre, bár a helyzet nem egyszerű. A hulladék égetése tilos, idehaza 300 000 forintos bírsággal is szankcionálható, de ez nem sokat számít abban az esetben, ha egyszerűen nincs más lehetősége egy családnak, mint tűzre dobni bármit, csak hogy meleg legyen végre.

Ugyanakkor nagyon sok vegyes tüzelésű kazánba kerül olyan anyag, aminek semmi keresnivalója ott, pusztán azért, mert nem tudják az emberek, hogy annak égetése során mérgező és erősen szennyező anyagok keletkeznek.

Tudjuk, hogy a papír és a fa elégethető, sőt, még a konyharuha is belefér. Nos, ezek ebben a formában nem igazak. A textilek nagyon nagy hányada műszálat is tartalmaz, vagyis, ha tűzre kerül, akkor technikailag műanyagot is égetünk, mely nem csak mérgező, de a környezetre gyakorolt hatása is elképesztően romboló. A fa jó megoldás, abban az esetben, ha nem kezelt, vagyis sem ragasztó, sem lakk, sem festék nincsen a felületén. Egyszerűbben fogalmazva az építési törmelékközt talált faanyag, a bútorlapok, bontott ablakok, parketta és hasonló faanyagok nem alkalmasak a tüzelésre. Nem csak az a baj, hogy mérgezőek, hanem az is gond, hogy az égés során olyan lerakódást hoznak létre a kéményben, melynek eltávolítása nagyon nehéz, és növeli az eltömődés esélyét. Nem mellesleg a kiszabaduló szén-monoxid is halálos veszélyt jelenthet a lakókra.

A színes, fényes papír hasonló okokból nem kerülhet tűzre. A festék és a kezelő anyagok égése közben keletkező gázok mérgezőek lehetnek. A kezeletlen (fekete-fehér) újság, karton és más festékmentes papírok azonban tökéletesek a begyújtáshoz, nagy mennyiségben tüzelni őket azonban nem igazán éri meg (vagyis kartonnal fűteni igen nehéz, nagyon sok karton kell hozzá, így nem igazán éri meg).

A kerti hulladékok közül a dióhéj alkalmas a tüzelésre, ahogyan az olajos magvak, kukorica vagy napraforgószár - természetesen kiszárítva -, illetve a száraz gallyak is megfelelnek a célra. Fontos azonban kiemelni, hogy a dióhéj csak a kandallóban vagy a vegyes tüzelésű kazánban égethető, és ott is csak egyszerre kis mennyiségben, mivel az égés során nagyon heves gázképződés zajlik le. Ha a dióhéj a cserépkályhába kerül, és ott igyekszünk fűteni vele, ez a gázképződés túlnyomást hozhat létre, ami megrepeszti a csempéket, hatalmas károkat okozva ezzel a kályhában!

képek és lead kép: shutterstock

szeméthulladékmelegtűzfa