Február 23. Péntek, Alfréd

Madáretetési 1X1

Zöld zóna
2022. november 14. 11:00
null

Minden évben elérkezik az időpont, amikor a madárbarátok belevágnak az itthon telelő szárnyasok etetésébe. Azonban ennek mikéntje még most is kérdéses, sokan követnek el olyan hibákat, amik sajnos a madarak életébe is kerülhetnek. Ezeket szedtük most csokorba.

Mikor?

Az első, és legfontosabb kérdés a mikor. Amíg nem érkeznek meg az első tartós fagyok – ez jellemzően december eleje – addig a madarak etetése felesleges. Azonban ennél is sokkal fontosabb, hogy márciussal az etetést fejezzük be! Ha ugyanis a költési időszakban is kihelyezünk eleséget, akkor a madarak a könnyen elérhető táplálékkal igyekeznek etetni a fiókákat, ez pedig nagyon könnyen vezethet a kicsik pusztulásához.

Mit?

Kenyeret, romlott élelmiszert, sózott, cukrozott magokat és hasonló dolgokat semmi esetre se szórjunk ki a madaraknak. Ezek ugyanis különböző módokon, de sajnos nagyon sok esetben vezetnek a madarak pusztulásához. A kenyér - mely a leginkább tartja magát az etetési anyagok közt, holott nagyon nem kéne - az állatok begyében megsavanyodik, és komoly betegségeket generál, így ezt mindenképpen felejtsük el!

Tegyünk ki napraforgómagot, ez a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás. A magkeverékekkel sem nyúlhatunk mellé, de a gyümölcsök is sok vendéget vonzanak majd. Az eleséget kihelyezhetjük a fákra lógatva, dúcetetőben, tálcára - itt a vízelvezetésről gondoskodjunk -, vagy a fák ágaira is szúrhatjuk. A cinkegolyó is nagyon jó megoldás, ezt is bátran használjuk.

Érdemes arra is figyelni, hogy mennyi eleség van az etetőkben. Sokszor ugyanis üres héjakkal van tele a tartó, nem pedig magokkal, így időről-időre érdemes kitakarítani az etetőket, és újra feltölteni eleséggel.

Inni kell!

A madarak életben maradásához a víz is elengedhetetlen. Ezt pedig télen sokszor nehezebb megszerezni, mint az eleséget, hiszen az etetést sokan végzik országszerte. A madáritató kihelyezése még több kis szépséget vonz majd a kertbe, vagy az ablakhoz, ha kert nincsen, a feladatunk vele pedig csupán annyi, hogy kivesszük a jeget belőle, és feltöltjük, ha kell. Az itatót nem kell túlgondolni, egy leselejtezett kerámia tál vagy akár egy mélyebb tányér is tökéletes a feladatra. A kihelyezésnél figyeljünk arra, hogy az itató környezete jól belátható legyen, és a közelében legyenek cserjék - fák a szárítkozáshoz, rejtőzködéshez.

képek és lead kép: shutterstock

madártélkertetetőetetés