Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Jó hír, csökken az élelmiszerpazarlás az EU-ban és itthon is!

Zöld zóna
2022. november 21. 08:00
null

Az élelmiszerpazarlás hatalmas gondot jelent a világ számára, hiszen miközben a fejlett civilizációk pazarolják az ételt, a kevésbé fejlettek sokszor küszködnek hiánnyal, és ez a kettő egyszerre van jelen a Földön. A fura oximoron változtatásához azonban sokkal nagyobb odafigyelés kell, mint eddig.

Ezt a világ kezdi megérteni, legalábbis az EU és mi, magyarok mindenképpen. Ez nagyon jól látszik azokon az adatokon, melyek az élelmiszer-hulladékkal foglalkoznak. Mielőtt ezeket a számokat látnánk azért tisztázni kell, hogy az élelmiszerhulladék egy része elkerülhetetlen - tojáshéj, kávézacc, krumplihéj, … -, egy másik része azonban elkerülhető - pl.: lejárt élelmiszerek -, ezt nevezzük élelmiszer-pazarlásnak.

Az Eu adatai 2012-ben 173 kg-ot mutattak egy főre vetítve, ami az éves élelmiszer-hulladékot takarta, ez mérséklődött 2020-ra 127 kg-os fejenkénti mennyiségre. A mérséklődés pedig túlnyomó többségében a pazarlás csökkenésének tudható be.

Hazánkban a helyzet még jobb, mivel az EU átlag alatt alakul. 2016-ban az elkerülhető élelmiszerhulladék, vagyis az élelmiszerpazarlás mértéke 33,1 kg volt fejenként egy évben. Ez az adat mostanra, 2021-ben már csak 25,2 kg volt egy évben fejenként, ami jelentős javulás, bár van még hova fejlődni.

képek és lead kép: shutterstock

klímahulladékkukapazarlásélelememberétel