Június 13. Csütörtök, Anett

Itt a lehetőség, hogy a Nap energiáját akár 18 évig is hatékonyan tárolhassuk

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napenergiával kapcsolatosan a legfontosabb kérdés a tárolás. Hiszen amikor éppen süt a Nap, akkor az energia elképesztő mértékben nyerhető ki, de annak tárolása csak nagyon nehezen, környezetszennyező módon és költségesen oldható meg, ráadásul a hatékonysággal is komoly problémák vannak. Éppen ezért lehet meglepő, hogy már 5 évvel ezelőtt, 2017-ben is létezett az a technológia, amivel a Nap energiájának tárolása megoldható kis veszteséggel, akár 18 éven át!

Ennek mikéntje egy olyan molekulának köszönhető, melyet svéd tudósok hoztak létre szénből, hidrogénből és nitrogénből. Mikor a molekulával energiát közölnek - pontosabban mikor napfény éri - átalakul, magába zárja azt, így tulajdonképpen egy energiabombává alakul, mely folyékony formában őrzi meg a napfényt, illetve annak energiáját. Ez eddig csodálatos, de a tárolt energia kinyerése már nem sikerült.

Mostanáig legalábbis hatékony megoldást nem találtak rá, de a Chalmers Műszaki Egyetem kutatói nem adták fel a harcot, és végül meglett az áttörés. A folyékony napfényből az energiát egy ultravékony chip-generátor nyeri vissza, miközben a tároló molekulát eredeti állapotára állítja vissza. Ez két dolgot is jelent. Egyrészt az energia visszanyerése megoldott – igaz, egyelőre csak kis mennyiségben történt, de a tesztek azt mutatják, nem lesz gond a nagyobb energiakinyerés folyamán sem. Másrészt pedig egy olyan rendszerrel állunk szemben, mely zárt, körkörös, vagyis a molekulákat újra és újra fel lehet használni.

A tudományos értelemben vett áttörés már most is lenyűgöző, de ahogyan az sajnos lenni szokott, egyelőre a kereskedelmi forgalommal nem foglalkoznak, hiszen hosszú az út a hétköznapi felhasználásig. A kilátások azonban nagyon jók, hiszen az eszköz nem csak az akkumulátorokat lesz képes kiváltani, hanem a hagyományos napelemes rendszereket is.

képek és lead kép: shutterstock