Június 14. Péntek, Vazul

Ha lehet, most már ne bolygassuk a levélkupacokat - égetni pedig tilos azokat!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Mivel az idő remek, enyhébb az ilyenkor szokásosnál, így a kertek rendezgetése nem marad abba. Sokan most kerítenek arra időt, hogy eltüntessék az összegereblyézett levél és ághalmokat a kert egyes részeiről. Ez azonban most már nem olyan jó ötlet.

A levélkupacok ugyanis ideális telelő helyet biztosítanak a sünöknek, akik a halmokban jó eséllyel már elvackolódhattak. Vagyis, mikor megbontjuk a kupacot a téli búvóhelyet tesszük tönkre. Ennek megfelelően kövessük a lusta kertész határozottan környezetbarát hozzáállását, és hagyjuk a kupacokat tavaszig a helyükön.

Ha mindenképpen szeretnénk eltakarítani a kupacokat, akkor több dologra is figyelni kell. Egyrészt lehetőleg ne vasvillával essünk neki a munkának, mert a kupac alatt lapuló sünben is nagyon könnyen kárt tehetünk. Rétegenként, óvatosan bontsuk el a kupacokat, a talaj közelében pedig a kezünkkel dolgozzunk, ügyelve a gömbölyded formákra. A sünök ugyanis összegömbölyödve védekeznek, illetve így is telelnek, a tüskéikre szúródó levelek miatt pedig szinte láthatatlanok.

Ha megvan a kis vendég, akkor keressünk számára egy védett helyet a kert egyik nagyobb növénye alatt – ezt a kupac szétbontása előtt tegyük meg, hogy már csak átvinni kelljen a sünit -, óvatosan tegyük le, és halmozzunk rá nagyobb mennyiségben leveleket, hogy a téli álma zavartalan lehessen.

Mindenképpen ki kell emelni, hogy az avar égetése nagyon nem jó megoldás. 2021 január 1-től már az önkormányzatok sem adhatnak erre engedélyt saját hatáskörben, azaz az avar égetése mindenhol, minden időpontban törvény által tiltott! Azon túl, hogy elpazarolja a remekül komposztálható növényi részeket, az égetés rendkívül környezetszennyező, ráadásul a sünökre nézve tragikus. A kis állatok ugyanis nem menekülnek el, hiszen védelmi mechanizmusuk az összegömbölyödés. Ennek megfelelően az ösztönöknek engedve gombolyaggá húzzák össze magukat a lángoló avar alatt, és sok esetben halálra égnek.

Képek és lead kép: shutterstock