Április 27. Szombat, Zita

Bolsanaro megy és ezzel az Amazonas esőerdejei is új esélyt kaphatnak

Zöld zóna
2022. november 07. 08:00
null

Jair Bolsanaro brazil elnök hatalmas gyomrost vitt be az Amazonas esőerdejeinek azzal, hogy lazított a védelmükön, utat nyitva ezzel az elképesztő mértékű erdőirtásoknak és az aranybányászatnak. Az ok a szegénység felszámolása volt, ám ezen az úton haladva maximum nagyon rövid ideig érheti el a célját, hosszabb távon országát és az egész világot is biológiai és klímaválságba sodorja, illetve annak kiteljesedését segíti elő.

Most úgy tűnik, a kocka fordul, és a “brazil Trump” kénytelen lesz letenni a lantot, mivel az elnökválasztáson kihívója Luiz Inácio Lula da Silva aratott győzelmet, igaz, csupán hajszálnyival. A korrupció miatt elítélt, és 580 napig börtönben ülő elnök a környezetvédelmi kérdésekben egészen más álláspontot képvisel, mint elődje.

A tervei közt szerepel egy Esőerdő-szövetség létrehozta, melyben az ENSZ hathatós segítségére is számít. A szövetségben pedig Brazília mellett a Kongói Demokratikus Köztársaság és Indonézia kerülne be első körben, ám ezt később Lula da Silva bővíteni is szeretné, illetve célja, hogy országa újra az egyik leghangosabb szószólója legyen a klímavédelemnek az ENSZ-ben.

Az Amazonas védelmében a jelenlegi elnök bevonná a környezetvédelmi ügynökségeket és a hadsereget is, ha kell, illetve lobbizna azért, hogy a gazdagabb országok anyagilag is támogassák az esőerdők védelmét. Az ígéretek mögött pedig tenni akarás is rejtőzik, legalábbis a korábbi elnöki tevékenysége révén erre lehet következtetni, hiszen regnálása során az esőerdők irtását több, mint 70%-kal volt képes visszaszorítani.

képek és lead kép: shutterstock

erdőelnöktermészetBrazílialehetőségvédelem