Július 19. Péntek, Emília

Az ünnepek és az utánuk maradó szeméthegy - lehetne ezt másképpen is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az ünnepek kapcsán rendszerint előkerül a pazarlás és a hulladékhegyek is, melyek a szórakozást követik. Ez igaz a Halloween esetében is, de nyugodtan lehetne említeni a karácsonyt, a húsvétot, de akár a halottak napját is, hiszen hulladék tekintetében mind kiemelkedően teljesítenek.

kép: towerhamlets.gov.uk

A mostani ünnepi napokban a műanyag okozza a legnagyobb galibát. Ez igaz a maszkok és a Halloween dekorációk esetében, de a halottak napján vásárolt elképesztő mennyiségű, műanyagba csomagolt gyertyákra is, melyek sajnos egyetlen használat után a kukákban landolnak.

kép: pxfuel.com

Sokkal ésszerűbb és fenntarthatóbb a papír dekoráció, vagy ha ez nem megoldható, akkor legalább rakjuk el a következő alkalomra. Ezzel a bolygónak is jót teszünk, és költeni is kevesebbet kell majd a dekorációkra. A gyertyák esetében is érdemes lenne megfontolni a cseppmentes és műanyag tartó nélküliek használatát, hiszen a meghittség és az emlékezés így is megvalósul, cserébe a műanyaghulladék mennyisége jelentősen csökkenthető lenne.

Egy egészen más kérdés a tök. A kifaragott darabok egy ideig szépen díszítik a kerteket, ablakokat. Ha a választásunk sütőtökre esett, akkor a díszítés sokkal rövidebb ideig lehetséges, mivel a tök gyorsan megromlik faragás után. Ha azonban figyelünk, akkor még romlás előtt - egy - két nappal a faragás után - kifejezetten ízletes finomságokat készíthetünk belőle, így nem megy kárba a zöldség.

kép: thestute.com

A hazánkban is elterjedt “Halloween tök” azokban nem ehető, sőt, akár mérgező is lehet, így ez semmiképpen se kerüljön az asztalra. De a kuka sem jó hely számára, hiszen növényi rész, így komposztálható - már ha nincsen a közelben egy helyes malac, vagy néhány csirke, hiszen számukra ez a tök is finom csemege lehet.

lead kép: dailyguardian.com.ph