Május 23. Csütörtök, Dezső

A bársonytalpú vadász az egyik legkártékonyabb lény a környezetünkben - de erről mi tehetünk

null

Szereti a macskákat? Mi is, ahogyan az emberek zöme szerte a világon. A kedves, játékos, meleg szőrgombolyagok kellemes társaság lehetnek, kiváltképp a téli estéken, mikor dorombolva gömbölyödnek össze az ölünkben. A rajongás a macskák iránt persze elsősorban nem a cukiságuknak szólt, hanem annak a ténynek, hogy remekül távol tartották a rágcsálókat a terményektől. Ez a funkciójuk ma már nem annyira jellemző.

A macskák népszerűsége jól lemérhető a cicás videókon, amit boldog – boldogtalan megoszt a neten, hiszen tényleg cukik. Azonban a macska bizony egy ragadozó, méghozzá kíméletlen fajta, mely messze nem csak az élelemszerzés miatt öl.

Mivel az ember megszerette, így magával is vitte a macskát, mely így technikailag az egész bolygót meghódította, legalábbis a jelentős részét. Rendkívül jól alkalmazkodik, és az élelemben sem válogat - na persze ez nem feltétlen igaz a konzerv macskaeledelre. Amikor vadászik, akkor viszont szinte teljesen mindegy, mi a préda, lehet az rovar, madár, kétéltű, gyík, ami éppen szembe jön. Ennek megfelelően pedig nem is egy fajt tett fel a házimacska a vörös listára, és nem is egy teljes pusztulásában is jelentős szerepet vállalt- illetve vállal most is, melyet mindenképpen meg kell akadályozni.

Tisztázni kell, hogy a macska semmi olyat nem tesz, mely a természete és ösztönei ellen való lenne, vagyis nem lehet hibáztatni a kialakult helyzetért. Az ember az, aki számolatlanul tenyészti és terjeszti ezt a fajt, ezzel komoly ökológiai gondokat okozva szerte a világon. A problémát azok a cicusok jelentik, akik szabadon kószálhatnak a területükön, azon az 50-60 telken, ami a környezetükben van, nem is beszélve a közeli erdőkről, mezőkről. Ezek a macskák egy tanulmány alapján mintegy 4 milliárd madár és 22 milliárd emlős elpusztításáért felelnek – vagyis a macska messze a legkártékonyabb lény a környezetünkben.

A puhatalpúaktól nem kell megválni, és nem is szabad ítéletet mondani felettük, hiszen ahogyan említettük, ez nem az ő hibájuk. A megoldás a felelős állattartás, az ivartalanítás és persze az, hogy kontrolláljuk a cica lehetőségeit. Ez nagyon egyszerűen megoldható egy csengettyűvel is, mely a préda számára jelzi a macsek érkezését. Nyilván az egerészés céljából tartott macskák esetében ez hátrány, de egy egyszerű házi cirmos elég élelmet kap otthon, a kedvtelésből elkövetett vérengzést pedig ekképpen kordában lehet tartani. A felelős állattartás része az ivartalanítás is, melyre egyre több szervezet hívja fel a figyelmet, hiszen a macska szapora állat, és sem a cicának, sem a környezetnek, sem nekünk, embereknek nem jó, ha a kóbor macskák tábora egyre csak nő.

képek és lead kép: shutterstock