Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Változik a napelemes rendszerek telepítésének feltétele - szerencsére csak időlegesen

null

Komoly gyomrost kapott a napelemek telepítésének ösztönzése idehaza. Ennek oka, hogy a közelmúltban megszüntetésre került a megtermelt energia hálózatba történő betáplálásának lehetősége. Ez sajnos jelentős többletkiadást generál egy-egy rendszer telepítése során.

Az elszálló energiaárak nagyon jól megmutatták, hogy a megújuló energiatermelésre hatalmas szükség van. Meg is indult a napelemek telepítése, méghozzá olyan ütemben, amire eddig nem volt még példa. Tettük ezt úgy, hogy a szaldóelszámolás előnyeit is élvezhettük, vagyis egy rendszer telepítése már nagyjából 5 év alatt megtérülhetett. Ha pedig a fűtés is elektromos egy házban, akkor a megtérülés akár 2-3 év alatt is megtörténhetett.

A döntés azonban most a megtérülési időt és a rendszer árát is jelentősen megnöveli. Fontos kiemelni, hogy ez csak az új, most beérkező napelemes rendszer-telepítési kérelmek esetében lesz így, amelyeket már benyújtottak, azok esetében a szaldóelszámolás továbbra is fennáll!

A problémát éppen a napelem telepítési bumm okozza. Az elektromos hálózat fejlesztése folyamatos, azzal az állam nem állt le, ez azonban nem jelenti azt, hogy olyan léptékben és olyan gyorsasággal képes a rendszer-fejlesztésre, ahogyan a háztartási kiserőművek terjednek. A betáplálás jelentette terhelést így sok helyen egyszerűen már nem bírná el a rendszer.

Palkovics László igyekezett megnyugtatni mindenkit, és elmondta, hogy a döntés ideiglenes, vagyis addig kell ebben a formában telepíteni a napelemes rendszereket, míg a hálózat fejlesztése a megfelelő szintre jut, és képes lesz a napelemes kiserőművek termelését is olyan mértékben felvenni, ahogyan arra szükség van.

A döntés szinte biztosan jelentős visszaesést hoz majd a rendszerek telepítésében, hiszen az energiatároló eszközök beszerzése és beépítése sokszor még drágább is, mint maga a napelemes rendszer, ráadásul a megtermelt energia tárolására nem képes olyan hosszú távon, amire a háztartásoknak szüksége lenne - legalábbis a rendszerek többsége erre még nem alkalmas.

képek és lead kép: shutterstock