Június 19. Szerda, Gyárfás

Szupernövényre leltek a tudósok, mely sokat segíthet az élelmiszer-biztonságon a klímakatasztrófa idején

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A kövér porcsin, vagy portuláka sokak számára nem ismeretlen növény. Ha meglátjuk a róla készült fotót, akkor beugrik, hogy a kertben sokszor találkozunk vele, és bizony egy makacs gyomnövényt ismerünk fel benne. Azok, akik egy kicsit többet is foglalkoztak már a kövér porcsinnal tudják, hogy tápanyagokban kifejezetten gazdag, ehető növényről van szó, mely salátákba, de főzeléknek is kitűnő.

A Yale Egyetem tudósai pedig arra is rájöttek, hogy a kövér porcsin rendelkezik egy elképesztő tulajdonsággal, ami miatt kiérdemelte a “szupernövény” elnevezést. Azonban, hogy ezt megérthessük egy kis kitekintést kell tennünk a fotoszintézis világába.

Tanultunk róla az iskolában, tudjuk, hogy ez az a folyamat, aminek révén a növények a napfényből képesek számukra értékes anyagokat előállítani. De különböző éghajlatokon a fotoszintézisnek vannak különböző módozatai, vagy inkább az alap folyamat kiegészítései. A kukorica és a cukornád például úgynevezett C4 fotoszintézist használ - így még magas hőmérsékleten is produktívak képesek maradni. A kaktuszok ezzel szemben a CAM fotoszintézist alkalmazzák, mely lehetővé teszi számukra, hogy a sivatagokban is boldoguljanak. Mert a fotoszintézis az alapja a növény életben maradásának és alkalmazkodásának is.

A kövér porcsin azonban különleges. Eddig a tudósok úgy gondolták, hogy a C4 és a CAM két külön út, bár ugyanazokat a biokémiai útvonalakat használják, más és más funkciót biztosítanak. A porcsin esetében azonban mind a C4 mind pedig a CAM jelen van a sejtekben, azaz a növény mindkét verziót képes alkalmazni, méghozzá zökkenőmentesen. Ez pedig kivételes alkalmazkodóképességet ad a porcsinnak, ami a klímaváltozás korában hatalmas előny!

A géntechnológia kiaknázása révén a porcsin ezen előnyös tulajdonsága fantasztikus lehetőségekre nyit ajtót az élelmiszerek termesztésének területén. Persze az még sokáig tart, míg ez a felfedezés használható génszerkesztéshez, esetleg eredményes növénynemesítéshez vezet, de tény, hogy az élelmiszerbiztonság szempontjából vizsgálva a kövér porcsin Superman erejével rendelkezik.

képek és lead kép: shutterstock