Május 3. Péntek, Zsigmond

Olcsó és nagyon kis szélerősség mellett is energiatermelésre képes eszközt fejlesztettek

Zöld zóna
2022. október 24. 08:00
null

A napenergia mellett nem szabad megfeledkezni a szélben rejlő lehetőségekről sem, hiszen ezeket nem befolyásolja a nappal és az éjszaka váltakozása. Igaz azonban, hogy ha nem fúj megfelelő erősséggel a szél, akkor nincs energiatermelés.

kép: archdaily.com

A Szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem kutatói is tisztában vannak ezzel, és ezen változtatni sem lehet, de az, hogy mekkora is az a bizonyos szükséges szélerősség, az már egy másik kérdés. A szakemberek éppen ezt a részletet igyekeztek a lehető legalacsonyabb mértékre lenyomni, és ebben nem is teljesítettek rosszul.

Sikerült egy olyan eszközt létrehozni, mely a laborban már 2 méter/s-os szélerősségnél is képes az energiatermelésre, sőt, a megtermelt energiát el is tárolja. Mindezt pedig teszi úgy, hogy az elkészítése során nem használtak nehézfémeket, az előállítása olcsó és csak esetenként igényel karbantartást.

A valós tesztek során is bizonyított a rendszer, hiszen 4 m/s-os szélerősség mellett 40 ledet volt képes működtetni. Ez a szélerősség ahhoz elegendő, hogy a leveleket “zizegtesse”, esetleg kissé mozgassa őket. Mostantól pedig az energiatermelés egyik eszköze is lehet.

A szerkezet iránt természetesen a befektetők is érdeklődnek, így most igyekeznek azt a tömeggyártásra is alkalmassá tenni. Ha ez sikerül, akkor az olyan eszközök energiaellátását lehet képes kiváltani, mint az épületállapot-monitorozó szenzorok vagy akár a ledek. De később a kisebb kapacitású lítium akkumulátorok kiváltására is alkalmas lehet.

képek és lead kép: shutterstock

klímaalacsonyenergiaszellőlehetőségszél