Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Jelentősen nőtt a fűtéshez kapcsolódó termékek forgalma

null

PR tartalom

Az MTI-hez eljuttatott információk szerint az év második felében gyorsan megindult és azóta folyamatos a fűtéshez kapcsolódó termékek, köztük a szilárd tüzelésű alternatív fűtési eszközök, valamint kiegészítőtermékeik forgalmának növekedése.

A Praktiker áruházlánc adatai szerint a lemezkandallók forgalma ötszörösére nőtt az idei július-szeptemberi időszakban az előző évihez képest, csempekandallót pedig háromszor többen vásároltak. A nyár végére az elektromos kiegészítő fűtőeszközök iránt is emelkedett a kereslet, valamint az energiahatékonyság növelése céljából sokan vásárolnak szigetelőanyagokat - tették hozzá.

A téli hónapokra jellemzően nemcsak az alternatív fűtőeszközök beszerzésével, hanem a lakás energiahatékonyságának növelésével is sokan készülnek. A lakosság energiatudatos gondolkodását mutatja, hogy a 2021-es adatokhoz képest augusztusban és szeptemberben megkétszereződött az ajtó- és ablakszigeteléshez használt tömítőszalagok forgalma.

Valószínűsíthető, hogy a felsorolt termékkategóriákban a következő időszakban a megemelkedett kereslet országszerte fennmarad, bizonyos termékek esetén pedig a hidegebb idő beköszöntével tovább emelkedik.

Az elnyúló, kellemesen meleg őszies idő lehetővé teszi az energiaköltségek megtakarítását, de a novemberre várható alacsony hőmérsékletek jelentősebb kiadások elé állítják a családokat. Érdemes mérlegelni a különböző energiatakarékos megoldások telepítését, amelyek a jelenlegi energiaköltségek mellett akár néhány év alatt megtérülő befektetéssé válhatnak. Sokan döntenek a fűtésre optimalizált inverteres klímák mellett, amelyek nem csak energiatakarékos, hanem kényelmes megoldást is szolgáltatnak.

Mindenképpen szükséges mérlegelni, mekkora teljesítménnyel rendelkező készülék a legjobb választás számunkra. Az ökölszabály szerint minden egyes négyzetméterre 0,1 kW teljesítménnyel kell számolnunk, vagyis egy 25 négyzetméteres helyiség számára egy 2,5 kW teljesítményű berendezés lehet a tökéletes választás. Minél nagyobb a fűtendő helyiség, annál nagyobb teljesítményű berendezésre van szükség.

Szakemberek gyakran hívják fel a figyelmet arra, hogy az 1 kW felhasználású berendezések esetében az 1 kW mennyiségű előállított hőenergia nem gazdaságos megoldás. A modern technológiák ennél lényegesen jobb hatékonyságra képesek, a levegő-levegő hőszivattyú elvén működő klímaberendezések akár 4 kW hőenergiát képesek előállítani 1kW villamos energia felhasználásával.

MTI NYOMÁN

A képek forrása: pixabay.com