Május 29. Szerda, Magdolna

így gyújtson be a tüzifával, hogy spórolni tudjon

null

Az energiaválság és a rezsitámogatás részleges kivezetése kijózanította az embereket, mindenki spórolni igyekszik, ahol csak lehet. Sok helyen olvashatjuk a tippeket, amikkel energiát lehet spórolni, és mindent érdemes is betartani, sőt, hosszútávon is magunkévá tenni, hiszen ezzel tartósan lenyomható az rezsire fordított költség, és ha beépül a mindennapokba, akkor még csak fennakadást sem okoz majd a betartása.

De mi a helyzet akkor, ha mindez kevés? Nagyon sokan fordulnak újra a fával való fűtés felé, ami - bár tény, hogy elméletben környezetbarát megoldás - komoly környezetterheléssel jár. A fa ugyanis csak abban az esetben környezetbarát fűtési megoldás, ha annyi fát telepítünk is, amennyi képes megkötni azt a mennyiségű CO2-őt, amit a légkörbe juttatunk. Ez azonban most másodlagos, hiszen a telet valahogy ki kell húzni.

Nagyon sokan azonban nem megfelelően gyújtanak be. Ezzel pedig az a baj, hogy a fában rejlő fűtőértéket pazarolják el, végső soron tehát több fával tudják csak kifűteni a telet, ami a tűzifa árának ismeretében nem éppen szerencsés dolog. Mivel pedig a rosszul összerakott máglya a levegőt is igen nagy mértékben szennyezi, a Levegő Munkacsoport a facebook oldalán adott tippeket a helyes begyújtáshoz.

Alapvetően 20% nedvességtartalom alatti tűzifára van szükségünk ahhoz, hogy kinyerjük a benne lakozó lehető legtöbb energiát. A máglya felépítése pedig a következő: alulra mennek a keményfák, mint a tölgy vagy a gyertyán, felülre pedig a puhább fák, mint mondjuk a fenyő. Legfelülre tegyünk néhány igen keskenyre, 2-3 centisre hasogatott fát, ebbe kap bele a tűz elsőnek. Ha így teszünk, akkor egy hosszabb gyufával is be lehet gyújtani, még papír sem kell hozzá jó esetben.

kép: Levegő munkacsoport facebook

Ha a bevett szokás szerint alulról gyújtjuk be a máglyát, akkor nem tudnak kellő gyorsasággal átmelegedni a hasábok, emellett pedig az egész rakás egyszerre kezd bomlani, és a keletkező fagáz nem kap elegendő levegőt, ergo kihasználatlanul, a fűtőértékét elvesztegetve távozik a kéményen. A felülről lefelé égő rakással azonban azonos mennyiséggel tovább tudunk meleget tartani a lakásban, és persze messze nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a füst is lényegesen kevesebb lesz.

képek és lead kép: shutterstock