Június 21. Péntek, Alajos

Hatalmas olajmezőn kezdődhet kitermelés Alaszkában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az olaj kitermelésének jelentős csökkentésére lenne szükség, ahogyan a földgáz és más fosszilis energiahordozók bányászata is a végéhez kellene közeledjen. Egyelőre azonban nem fog, mert bár látszódik, hogy komoly károkat okoz, érezzük a bőrünkön, hogy a mostani gyakorlat tarthatatlan, de továbbra is irgalmatlanul sok pénz van benne.

Persze a környezetvédelem is fontos szempont, főleg, ha politikáról van szó, hiszen a célok eléréséhez ma már ezt sem lehet figyelmen kívül hagyni. És bár sok esetben greenwashingról van szó, azért a politika is érzi, hogy hatékony lépésekre, tényleges zöldítésre is szükség van, hiszen az ígéretekkel túl sokáig nem lehet hatalmon maradni.

Az olajkitermelés kérdése azonban kényes dolog. Az USA területén az alaszkai kitermelés adja a teljes lehetőség mintegy 25%-át, ami tekintélyes hányad. A környezetvédelmi követeléseknek engedve azonban Biden felfüggesztette az alaszkai olajkitermelési szerződéseket. Most mégis úgy tűnik, egy Hollandia méretű földterület kerül árverezésre, és ha eladják, akkor bizony újabb lökést kaphat az olajkitermelés.

Az eladás pedig lehetséges, sőt, a kitermelés is elkezdhető, mivel ez a terület nem a szövetségi állam tulajdonában áll, hanem Alaszkáé. Mike Dunleavy kormányzó pedig úgy fogalmazott, hogy az állam továbbra is nyitva áll az üzlet előtt. Környezetvédelmi szervezetek természetesen élesen bírálták a készülő lépést, ennek azonban egyelőre nincsen különösebb hatása az elhatározásra.

képek és lead kép: shutterstock