Június 15. Szombat, Jolán, Vid

A korlátlan zöld energia Kánaánt, de poklot is hozhat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világ egyre inkább igyekszik a megújuló energiák irányába fordulni, ami egy nagyon jó dolog. De egy érdekes kérdést is felvet: mi lesz akkor, amikor az energia korlátlan mennyiségben áll a rendelkezésünkre?

A megújulók elképesztő mennyiségű energia megtermelésére képesek. Ha csak a Nap energiaközlését nézzük, melyet bolygónk irányába sugároz már akkor is olyan adatokat kapunk, amit még csak leírni sem egyszerű. A teljes átállás - és persze az energiatárolás hatékony megoldása - egy olyan kort hozhat el, melyben az ökológiai lábnyomunk szinte teljesen eltűnik, amiben a sarkkörök is kényelmesen lakhatóak lesznek, amiben a szeméttelepek eltűnnek, hiszen nem drága az energia a hulladék újrahasznosításához. Sőt, a villamosenergiát igénylő áruk olcsóbbá, akár ingyenesé is válhatnak. De mindezt képesek leszünk kezelni?

Nos, valószínűleg nem. Ahogyan egy-egy dologból jelentős bőség keletkezik, úgy más, ezzel összefüggő komoly problémák születésével is lehet számolni. Gondoljunk csak arra, mikor a fejlett, nyugati civilizációk az élelmiszerbőséggel szembesültek az elhízás és az ezzel összefüggő egészségügyi gondok és kiadások elképesztő mértékben lőttek ki.

Victor B Flatt, a Houstoni Egyetem munkatársa úgy fogalmaz, hogy bár a zöld energia lehet korlátlan, költségek nélkül korlátlan biztosan nem lesz sokáig. Ez technikailag azt jelenti, hogy az életünket jelentősen kényelmesebbé képes tenni az energiabőség, de ennek meglesznek az árnyoldalai, vagyis mindennek meglesz a maga ára.

A szakember arra figyelmeztet, hogy az emberiség nem kezeli valami jól a hirtelen jött szabadságot - legyen szó bármilyen áru vagy szolgáltatás lehetőségéről. Ha nem vagyunk képesek egy összehangolt, megfontolt új rendszert felépíteni a korlátlanul rendelkezésre álló energia felhasználására, akkor az új világ messze nem az az utópisztikus lehetőségeket felvonultató Kánaán lesz, amit elképzelünk - és amire minden esélyünk meg is van -, hanem egy olyan, melynek központi eleme a pazarlás majd pedig a hiány lesz.

képek és lead kép: shutterstock