Június 21. Péntek, Alajos

Tiszta üzemanyagot termel egy vizen lebegő mesterséges levél

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A tengeri hajózás az elektromobilitás mostohagyermeke, hiszen még a repülőgépek esetében is gyorsabban halad a fejlesztés, mint a hatalmas tengerjáró monstrumok esetében. Holott ezek a szörnyek a lehető legszennyezőbb üzemanyaggal haladnak, miközben egy olyan ökoszisztémát fojtogatnak, amit még csak nem is ismerünk.

kép: marineinsight.com

A Cambridge-i Egyetem kutatói azonban ezen a kérdéskörön tudnak most segíteni, igaz, nem az elektromobilitás irányába tolnák el a rendszert. A megoldásuk szintézisgázt hoz létre, mely a vegyi iparnak és a gyógyszeriparnak is egy köztes anyaga, azonban tiszta, nem szennyezi a környezetet, és üzemanyag gyanánt is hasznosítható. Az előállításához azonban robusztus berendezések szükségesek, és tárolása sem egyszerű feladat, azaz önmagában nem lenne alkalmas a hajózás alternatív üzemanyagaként.

Kivéve akkor, ha a tengeri útvonalakon töltőállomások lennének. Ehhez a tudósok egy lebegő, mesterséges levelet fejlesztettek ki, mely nem gyakorol hatást a környezetre, és a fotoszintézisből merít ihletet, mivel napfény és levegő segítségével dolgozik.

kép: shutterstock

Persze a rendszer még sok fejlesztésre szorul, de az irány, melyet most a tudósok megalkottak nagyon is biztató, hiszen a hajózás továbbra is fontos összetevője a világkereskedelemnek, ám a szennyezés, melyet okoz elképesztő méreteket ölt. A tiszta üzemanyagra való átállás így égetően szükséges, a lehető leggyorsabban...

kép: newsboardforme.com

lead kép: india.postsen.com