Május 21. Kedd, Konstantin

Szövetből, sóból és szénből elem? Igen, nem is akármilyen!

Zöld zóna
2022. szeptember 05. 08:00
null

A környezettudatos ember az otthonában a használt elemeket nem dobja a kukába, hanem összegyűjti azokat, és szelektív gyűjtőbe teszi. Sőt, a legjobb, ha tölthető elemet választ! Hogy miért nem hajítjuk ki csak úgy az elemeket? Mert veszélyes hulladék! De mi lenne, ha ez nem így lenne?

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) Tervezői és Mérnöki Főiskolája (CDE) kutatócsoportjának sikerült egy egészen egyedi nedvesség által vezérelt villamosenergia-termelő (MEG) eszközt létrehozni. Maga az elképzelés, vagyis a nedvességből nyert villamosenergia nem újdonság, ám az ilyen szerkezetek stabilitása és termelése nagyon rossz mutatókkal rendelkezett.

Most azonban ez megváltozik, mivel a kutatóknak sikerült egy olyan eszközt összerakni, mely nem csak termelni képes az elektromos áramot, hanem igen hosszan tárolja is azt, ráadásul magasabb feszültséget generál, mint a hagyományos AA elem. Ehhez pedig sem sav, sem veszélyes anyag nem kerül a szerkezetbe.

Összetevői tulajdonképpen egy teljesen hétköznapi szövetdarab (fapépből és poliészterből készült), tengeri só - melynek segítségével egy hidroszkópos ionos hidrogélt hoznak létre a tudósok, ezzel vonják be a szövet egyik felét - és szén, pontosabban szén nano részecskék - ez adja a szövet bevonatának másik felét.

A két réteg nedvességtartalmának különbsége generálja az elektromosságot, és ezt igen hosszan képes fent is tartani anélkül, hogy a MEG szerkezetek típushibájába esne, azaz az eszköz áramtermelése és tárolása megszűnne a nedvességgel való telítettség miatt.

Kivitelezését tekintve egy igen egyszerű szerkezetről van szó, a tengeri sós szövetrész ráadásul a sótlanító üzemek nehezen hasznosítható sóoldatából készült, vagyis környezetbarát is, méreganyagot egyáltalán nem tartalmaz. A hétköznapi eszközeink működtetésére tökéletesen alkalmas az új találmány, ráadásul az alkalmazott szövetréteg mindössze 0,3 mm vastag. Három ilyen szövetréteg összefűzve pedig már több elektromosságot ad, mint egy AA-s elem - stabilitásának köszönhetően pedig kereskedelmi forgalomra is alkalmas, azaz nem is olyan sokára akár már a boltokban is találkozhatunk a tiszta energiaforrás ezen megnyilvánulásával.

képek és lead kép: shutterstock_

szövetkörnyezetenergiaelemtárolás