Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Ezentúl vagy zöld lesz a tető, vagy napelemes Franciaországban

Zöld zóna
2022. szeptember 03. 14:00
null

A világ több országában is hoztak már szabályt arra vonatkozóan, hogy az új építésű ingatlanok esetében a tetőt valamivel fedni kell. Kaliforniában ez napelemeket jelent, azonban Franciaországban egy kicsit szélesebb vonalon mozoghatnak a kivitelezők.

Az európai országban egyrészt csak a kereskedelmi ingatlanok esetében, illetve az olyan épületeknél igaz ez a megszorítás, melyek kereskedelmi övezetben helyezkednek el – vagyis mondjuk a raktárépületek esetében is be kell tartani a szabályozást.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az ilyen épületek tetőszerkezetét részben napelemekkel kell fedni, vagy pedig növényzetet kell telepíteni rájuk. Ez utóbbi ugyanis nem csak a levegőt tisztítja, hanem csökkenti a tető felmelegedését is, vagyis a hőszabályozásban is komoly szerepet kap.

A szabályozást kiharcoló szervezetek eredeti terve az lett volna, hogy a tetőszerkezeteket teljes egészében fedni kelljen, de ez sajnos nem jött össze. Az ok pedig nagyon egyszerű, a pénz. A teljes fedés ugyanis igen jelentős anyagi terhet jelentett volna, így a politikusok finomítottak a klímavédelmi kezdeményezésen.

képek és lead kép: shutterstock

tetőklímanövényemberenergiazöldtetőNap