Május 27. Hétfő, Hella

74%. Ennyi maradt Amazónia buja őserdejéből

null

Az amazóniai őslakosok 511 nemzetet és szövetségest képviselő szervezetei igyekeznek elérni, hogy létrejöhessen egy globális paktum Amazónia védelmében. Egészen pontosan az őserdő 80%-nak megőrzését, védelem alá vonását szeretnék elérni, ami nem kis kihívás - de nem lehetetlen.

Bolívia és Brazília ugyanis igyekszik a lehető legtöbbet elpusztítani a Föld tüdejéből - hiszen gazdasági érdekeik ezt követelik meg. Ugyanakkor tény, hogy ez az esőerdő olyan fajok rejtekhelye, melyek többsége kizárólag itt található meg, sőt, sokat még csak nem is ismerünk, hiszen egyelőre felfedezetlen. Az erdőség ráadásul folyamatos támadás alatt áll, jelenleg eredeti kiterjedésének csupán 74%-a maradt meg.

Az elpusztított részek zömének helyreállítása ráadásul lehetetlen, vagyis végleg, örökre elvesztek a Világ számára. Ez pedig olyan veszteség, melyet mindannyian érezni fogunk. A védelem megszervezése és törvénybe iktatása így tehát kiemelt jelentőségű.

A terület pusztítása nem csak az ültetvények terjedése miatt gyorsul fel, hanem a kőolaj-kitermelés - mely Bolíviában számottevő -, illetve a bányászat egyre nagyobb arányú terjedése is komoly gondokat jelent. A 80%-os megőrzéshez rekreáció is társul, hiszen egyes területek már most elvesztek, ezek helyreállítása pedig koránt sem egyszerű feladat. A kihívás adott, a cél elérése pedig ökológiai, klímaügyi és a biodiverzitás szempontjából is kiemelten jelentős, azonban erős gazdasági érdekek állnak az ellenkező oldalon, vagyis a megvalósulás erősen kétséges.

lead kép: shutterstock