Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Tilos rágyújtani a barcelonai strandokon

null

A dohányzás elfogadottsága egyre csak csökken, szinte mindenhol a világon. Nem arról van szó, hogy ennyire aggódnak az emberek egészségéért, hiszen azt mindenki úgy rombolhatja önmagának, ahogyan szeretné. De a dohányzásnak sok más vonatkozása is van.

Bár önmagunk egészségét romboljuk vele, az egészségügyre nehezedő nyomás és költség a dohányzás nyomán kialakuló problémák miatt hatalmas, és ezeket a terheket nem csak a dohányosok viselik. De még ez is elfogadható, hiszen a sokszor már 2000 forint feletti dobozárak mellett sok adót tartalmaz a termék.

A környezetre gyakorolt hatását azonban nem árazzák be a gyártók, holott kellene, ugyanakkor ha ezt megtennék, a cigaretta eladhatatlanul drága lenne. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a füstszűrő bizony műanyagot is tartalmaz, így a mikroműanyag-szennyezés terjedésében is jelentős szerepe van. A csikkek ezen kívül rendkívüli mértékben szennyezik a vizeket is, ami pedig hatalmas probléma. Ezt és a csikkek több más káros hatását, esztétikai problémáját szem előtt tartva Barcelona összes strandján tilos a dohányzás 2022 július 25-től.

Az intézkedés nem újkeletű, próbaképpen már 10 tengerparti strandból 4 esetében bevezették tavaly. A helyi önkormányzat klímavészhelyzetért és ökológiai átmenetért felelős tanácsosa pedig elmondta, hogy ennek hatására 50%-kal csökkent a cigaretta által kiváltott szennyezés, ami nem elhanyagolható arány. A dohányzás továbbra is megengedett a part menti kávézókban és éttermekben, de a homokban mostantól ez tilos, a szabályszegés pedig 30 eurós bírságot is eredményezhet.

képek és lead kép: shutterstock