Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Sajnos mára ihatatlan az esővíz gyakorlatilag mindenhol a bolygón

Zöld zóna
2022. augusztus 31. 08:00
null

A fejlett nyugati civilizációkban az esővíz ugyanolyan kiemelten fontos, mint bárhol máshol a világon, igaz, mi közvetlenül már nem fogyasztjuk ezt a vizet. Persze ezt sok millió ember nem mondhatja el magáról, és persze az is igaz, hogy szinte mind azt gondoljuk: a friss esővizet gond nélkül meg lehet inni.

Ez igaz is volt egy darabig, csakhogy azután megérkezett a vegyi anyagok kora, és mára odáig fajult a helyzet, hogy gyakorlatilag a világon sehol sem iható már az esővíz, mert az “örök vegyi anyagokkal” szennyezett.

Hogy mi az az örök vegyi anyag? Olyan vegyületek, melyek elképesztően hosszú ideig vannak jelen igazából mindenhol a Földön, holott mesterségesen előállított anyagokról van szó. Ezeket számos területen használjuk, az élelmiszer csomagolásoktól kezdve a kozmetikumokon keresztül a háztartási cikkekben - bár tisztában vagyunk vele, hogy rákkeltő hatásuk van.

Míg a termékekben “biztonságosan” alacsony szinten vannak jelen ezek az anyagok addig azt gondoljuk, nem lesz velük gond. Csakhogy, mivel lebomlani nem fognak a közeljövőben, sőt a távoli jövőben sem, így felhalmozódásuk elkerülhetetlen.

Mára jelen vannak a vízben, a növényzetben, az emberi szervezetben és sajnos az esővízben is. Szintjük pedig meghaladja az USA ivóvíz-tisztasági szabályaiban megállapított értéket, ráadásul a Föld szinte minden pontján kimutathatóak, a Himalája fennsíkjaitól az Antarktiszig - és mindenhol meghaladják a határértéket is.

Éppen ezért ahhoz, hogy az esővíz - mely az ivóvízbázisok jelentős hányadát adja - iható legyen, az említett anyagok szintjét bizony csökkenteni kell, ami hatalmas összegeket emészt fel. Ez az oka annak, hogy több szervezet is kezdeményezte - sokszor követelte -, hogy ezt az árat azok az iparágak és gyártók fizessék meg, akik ezekkel az anyagokkal dolgoznak, használják őket, hiszen a nyereségük ára a víz - és tulajdonképpen az egész bolygó - komoly szennyezése...

képek és lead kép: shutterstock

vízvegyszeresőivóvízcsapadékélet