Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Napelemet a lakás erkélyére? Ennél nem is lehetne egyszerűbb, még a bérelt lakásban is!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az energiaválság hatására, illetve természetesen a jelentősen megugró energiaárak miatt mindenki igyekszik a minimálisra csökkenteni a fogyasztását. Mivel pedig a gáz ára sokkal magasabbat ugrott, mint az elektromosságé, így amit csak lehet, elektromosra cserélnek az emberek. De ezzel sajnos az áram túlfogyasztását is kockáztatják.

De mit lehet tenni? Nos, a nagyfogyasztók, mint a bojler, a hűtő, fagyasztó és hasonló, állandóan működő gépek ellen semmit. Igaz, hogy az olyan eszközöket, mint a TV, a telefontöltő vagy éppen a laptoptöltő ki lehet húzni, és ezzel bizony elég sok energiát lehet megspórolni, de a hűtővel ugyanezt nem lehet megtenni. Így hát nem marad más, mint fizetni. De az nem mindegy, kinek...

kép: pv-magazine.com

Egy német vállalkozás, a We Do Solar ugyanis egy olyan napelem csomagot dobott piacra, mely a végletekig le van egyszerűsítve, bár olcsónak éppen nem lehet nevezni – az, hogy megéri-e a beruházás, már egészen más kérdés. A rendszer nagyjából fél millió forintot kóstál, de ezért cserébe igen hatékony, és nagyon egyszerű is.

A “telepítéséhez” nem kell sem engedély, sem szakember, pusztán csak egy napos erkély, és egy a közelben elhelyezett dugalj. Ennyi, és nem több, vagyis a lakásokban élők is egyszerűen használhatják. A 8 napelemet tartalmazó rendszert könnyen fel lehet csíptetni a korlátra, majd egyszerűen be kell dugni az aljzatba, és készen is vagyunk. A névleges teljesítmény mintegy 4000 kilowattóra is lehet egy évben, de természetesen ezt sok dolog befolyásolja. Mindenesetre ez már egy igen szép teljesítmény, abban mindenképpen hatalmas segítség, hogy az állandó nagyfogyasztók energiaéhségét részben kielégítse.

kép: we.do.solar

Nem ez lesz az a rendszer, mely kinullázza a lakás áramszámláját, de abban valóban hatalmas segítség lehet, hogy a lehető legalacsonyabbra nyomja le a hálózatból felvett árammennyiséget, és mivel vissza nem termel a hálózatba, így engedély sem kell hozzá - bejelentési kötelezettség azonban van rá.

Hogy mennyire ér meg 500 000 forintot egy ilyen napelemes rendszer? Ezt mindenki eldöntheti maga, de az tény, hogy a szerkezet akkor is termel áramot, ha annak ára négyszeresére - ötszörösére ugrik, vagy még feljebb megy. Ráadásul akkor is használható, ha a lakás csak bérelt, hiszen költözésnél egész egyszerűen le kell csíptetni a korlátról, kihúzni az aljzatból, és már indulhatunk is, később pedig bárhol újra használatba vehetjük. Minderre pedig a cég 25 év garanciát is vállal.

lead kép: shutterstock