Február 28. Szerda, Elemér

Lehet spórolni az energiával otthon? A legtöbb esetben igen!

Zöld zóna
2022. augusztus 01. 11:00
null

A klímaváltozás okán már jó ideje el kellett kezdeni az energiatakarékosságot, de ez most, az érkező energiaárak mellett még égetőbb probléma lett. Spórolni a legtöbb esetben lehet, és ezzel igen sok megtakarítást érhetünk el, de persze varázslatra itt sem leszünk képesek.

Igen, az energiatakarékosság alapfeltétele a megfelelő szigetelés, az energiatakarékos izzók és persze az alternatív energiaforrások használata. Ezeket azonban augusztusig nemigen fogjuk lóhalálában megvalósítani, vagyis más szemszögből is nézni kell a dolgot, de a tényleges spórolás ezeken keresztül valósulhat meg, vagyis a lehetőségekhez mérten igyekezzünk ezeket is meglépni a közeljövőben.

Gyakorlati tanács

Az, hogy a nagy melegben most inkább ne használjuk a légkondit, valószínűleg felesleges tanács, mert az energiaárak ezt már megértették velünk. A lakást sötétítsük be, minden nyílászárót csukjunk be, és szellőztessünk hajnalban, amikor hűvösebb van. A sötétítés azonban csak akkor működik, mikor elmegyünk otthonról, hiszen ellenkező esetben lámpát kell kapcsolni.

kép: shutterstock

Az elektromos eszközöket, amiket nem használunk éppen - mint a TV, a számítógép és hasonlók egyszerűen húzzuk ki, ezzel a fogyasztásuk mindenképpen nullázható a használaton kívül, bár nem ez a tétel lesz a leghatalmasabb spóroló tényező. Sokkal többet foghatunk az energián, ha nagyanyáink módszereit vesszük elő:

  • A főzéshez használjunk fedőt, a sütésnél pedig egyszerre több dolgot is készítsünk el az adott fogáshoz, ha ez lehetséges.
  • A tusolás ideje rövidíthető - így kevesebb meleg-vizet, ergo kevesebb “bojler-energiát” használunk.
  • A fagyasztót és hűtőt olvasszuk le rendszeresen, amikor pedig ez megvolt, figyeljünk arra, hogy az “üres helyeket” töltsük fel. Jó esetben étellel, de a vizes palack is megfelelő. Így az elhasznált energia valamivel mérséklődni fog.
  • Mosó és mosogatógépet csak tele indítsunk el, ezzel valóban sokat lehet spórolni!

Fűtés

Igen, a legkritikusabb tétel a fűtés. A szigetelés megoldása kulcskérdés, és ha ez kívülről eddig nem, vagy nem túl jól valósult meg, akkor belülre kell koncentrálni. Az ablakokba a kitömött zokni, szivacs, vagy akár összegöngyölt takaró segíthet csökkenteni a fűtésre fordított energiát. Az ajtó elé egy vastag anyagú függöny szintén hatékony megoldás. A fűtés mértékének csökkentése lesz azonban az igazi aduász.

kép: shutterstock

A szervezet télen hozzászokik a hidegebb időhöz, azaz nem feltétlen szükséges a 23°C-os lakás, de még a 21°C-os sem. 19-20°C-os lakásban tökéletesen el lehet lenni, igaz, ehhez kellhet a vastag zokni és a pulóver is, cserébe azonban ez valóban jelentősen képes csökkenteni az energiafelhasználást. A hálószobákban felesleges a meleg, jobban alszunk, ha hűvösebb van, itt alapból vegyük lejjebb a fűtést. A hőérzetet növelhetjük a szőnyegekkel, ha fázunk, takaró alatt nézhetünk TV-t, ezek mind sokat segítenek az energiahasználaton.

képek és lead kép: shutterstock

pénztéláramlakásenergiagázspórolás