Április 19. Péntek, Emma

Kell a hűvös, de légkondi nélkül hogyan?

Zöld zóna
2022. augusztus 29. 08:00
null

A hőhullámok sajnos egyre jobban az életünk részévé válnak, és tovább is tartanak, mint szoktak. Az extrém meleg ellen sokan védekeznek légkondival, de ha ezt nem szeretnénk, esetleg erre nincsen keret – ami főleg az energiaárak tekintetében nagyon is érthető - akkor is vannak lehetőségeink a lakás levegőjének hűtésére.

Árnyékolás

Az árnyékolás fontossága talán hangsúlyozásra sem szorul, hiszen aki csak teheti besötétíti a lakást, házat. Azonban azt kevesebben tudják, hogy az árnyékolás lényegesen hatékonyabb, ha az az ablak külső része előtt történik. Így ugyanis maga az üveg sem forrósodik fel és nem melegíti a lakást. Ez ideális esetben a redőnnyel könnyen megoldható, ám ahol ez nem áll rendelkezésre, ott azért némi ügyeskedést igényelhet a dolog.

Légmozgás

Szellőztetni késő este és hajnalban érdemes, akkor ugyanis a hűvös levegő áramlik be, nem pedig a forróság. De a légmozgás egész nap fontos, nagyon sokat tud segíteni a hőérzeten. Egy ventilátor - legyen az plafonra szerelt, vagy álló, a hőérzetet nagyban képes csökkenteni, igaz, cserébe elég sokat fogyaszt.

Légmozgást az ablakok nyitásával is létre lehet hozni, de ezzel a forró levegő áramlik be a lakásba, így nem feltétlenül jó ötlet.

Növények pro és kontra

A növények a lakásban nem csak szépek és a lelkünknek tesznek jót, de párologtatnak is, ezzel pedig komoly mennyiségű hőt képesek elvonni a környezetüktől, vagyis hűtik a lakást. Ez alapvetően remek dolog, vagyis, ha tehetjük, sok szobanövénnyel vegyük körül magunkat, ha kert is van, akkor a falra - támasztékra - futtassunk növényeket, ültessük árnyat adó fákat.

A párologtatás ugyan valóban hőt von el, de a párás levegőt lényegesen melegebbnek érezzük, mint a szárazat. Vagyis igyekezzünk némi légmozgással a párás levegőt a házon kívülre juttatni, ha ez nem megy – vagy nem akarunk forró levegőt beengedni – akkor a párátlanító készülékek/tabletták lehetnek nagy segítségünkre.

Víz

Utolsó mentsvárunk az izzadás. Ez - akárcsak a növények esetében - a párolgás révén hőt von el tőlünk, így hűti a testet. Ez pedig fokozható. Ha vizet spriccelünk magunkra, esetleg a lepedőre, amivel éjjel takarózunk. A víz párolgása révén tovább hűlhetünk, és kevesebb lesz az ásványi anyag veszteség is, mely az izzadás során lépne fel.

képek és lead kép: shutterstock

megoldáslégkondihűvösenergianyár