Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Jelentősen rövidült a napelemes beruházások megtérülési ideje

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemek iránti kereslet a rezsicsökkentés csökkentésének hírére elképesztő méreteket öltött. Mintegy hétszeresére ugrott az érdeklődés, a cégek alig győzik a kivitelezési munkálatokat. Az ok, amiért a napelemek felé fordultunk elkeserítő, de maga a fordulat nagyon is örvendetes.

Energiaválság ugyanis van, és lesz is még bőven, de a Nap akkor is sütni fog. Persze önmagában nem lesz elég pusztán a napelem, számos járulékos fejlesztésre lesz szükség a rendszerben, és persze olyan termelési alternatívákat is találni kell, melyekkel a napelemek jelenlegi hátrányait ki lehet küszöbölni, de az út jó, ebbe az irányba kell mozogni. Még akkor is, ha az EU éppen a válság hatására kénytelen - kelletlen zölddé nyilvánította az atomenergiát és a földgázt is, melyek – valljuk be - legalább annyira zöldek, mint az olajkályha....

Éppen az energiaárak adják az újabb lökést a panelek telepítéséhez: azok megtérülési ideje ugyanis elképesztő módon rövidül - jelenleg mintegy 2(!) év. De ennél is rövidebb lenne az idő, amennyiben a valós, jelenleg elérhető piaci árakkal kalkulálnánk.

Bár maga a napelem jó dolog, és az is remek, hogy gyorsan megtérül a befektetés, számolni kell azzal, hogy mindezek ellenére nem olcsó mulatság a telepítésük. Igaz, hogy egy olyan ház esetében, ahol a fűtést is elektromosság adja, a napelemek megtérülése - főleg az állami támogatásokkal együtt - két évnél is sokkal rövidebb lehet, de a beruházás, amit megkövetelnek milliós nagyságrendű. Persze nem kell egyszerre lenyelni az egész áramrezsit, lépésenként is ledolgozhatunk belőle, hiszen a rendszer később bővíthető. Ha pedig a telepítésnél jelezzük is, hogy milyen méretre szeretnénk bővíteni a továbbiakban - néhány éven belül -, akkor a tervezésnél ezt figyelembe lehet venni, és maga a bővítés is olcsóbb és könnyebb lehet a későbbiekben. Így pedig végső soron akár a teljes rezsitől is megszabadulhatunk, már csak a rendszerhasználat díja marad a lakás havi kiadásai között.

képek és lead kép: shutterstock