Április 19. Péntek, Emma

Ideje kihasználni a kinetikus energiákat is

Zöld zóna
2022. augusztus 07. 14:00
null

Az extrém meleg, a szárazság, a kialakuló ivóvízhiány, a mezőgazdasági termelésre gyakorolt hatás, az egészségügyet érő nyomás mind csak ízelítő abból, hogy mi is vár ránk a klímakatasztrófa kiteljesedésével. A megoldás pedig – amit a szakemberek nem győznek hangsúlyozni - a fosszilis energiahordozók elfelejtése!

Sajnos ebbe most erősen beleszól a háború nyomán kialakuló energiahelyzet, de tény, hogy ha nem térünk át sürgősen az alternatív energiaforrások használatára, akkor olyan bajban találjuk magunkat, amiből már nem leszünk képesek kimászni, csak hatalmas árat fizetve. Az alternatív energiatermelés pedig igen sok lehetőséget nyújt, az emberiség energiaéhségét tekintve pedig minden apró részletet érdemes kihasználni.

Ilyen az úgynevezett kinetikus energia is, mely tulajdonképpen a mozgást, a mozgásból származó energiát képes elektromossággá alakítani. Ez nem újdonság, erre vonatkozóan már több szabadalom is született, de csak kevés terjedt el igazán. Ezek közt találhatjuk azt a padlólapot, mely már több, mint 40 országban terjedt el, és amely a becslések alapján egy-egy felülettel számolva akár 7 watt áram előállítására is képes. Ez ugyan elsőre nem tűnik soknak, de ha azt is hozzávesszük, hogy ha sokan lépkednek rajta és a felület is igen nagy lehet, akkor már figyelemre méltó teljesítmény.

Gondoljunk el egy múzeumot, egy pályaudvart, vagy hasonlóan forgalmas helyet, ahol minden egyes lépéssel energiát termelünk. Ezt pedig a hely fűtésére, hűtésére, világítására vagy bármilyen elektromosságot igénylő rendszerének működtetésére fordíthatunk. De akár kültéren is alkalmazható a módszer, így egy forgalmasabb helyen az utcai lámpák működtetését is elősegíthetjük vele.

Hogy szükségesek-e az ilyen és ehhez hasonló innovatív megoldások? Mindenképpen, de önmagukban nem elégségesek. Az energiafelhasználás optimalizálása is kiemelten fontos! A felesleges energiapazarlás az előállításban is komoly terhelést jelent, arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi lehetőségek között tökéletesen értelmetlen károsanyag-kibocsátást is generál, melyek csak újabb és újabb szögek a megszokott klímánk koporsójában.

képek és lead kép: shutterstock

emberenergialehetőségkinetikuszöldtermelés