Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Bécsben a víz értékét egyre jobban értik, és tesznek is a megtartásáért

Zöld zóna
2022. augusztus 22. 14:00
null

Az energiaválság mellett a víz válsága is egyre erősebben érezteti a hatását. Bár a szakemberek évek óta harsogják, hogy gond lesz a vízzel is, valamiért ezt nagyon sok helyen nem értik meg. Bécs kivételes helyzetben van, hiszen forrásvíz (összesen 70 forrás vize) biztosítja vízellátást, ráadásul a rendelkezésre álló mennyiség sem csökkent.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kellene takarékosan bánni a vízzel, ezt a város klímatanácsnoka is kijelentette. De az is igaz, hogy a bécsiek igyekeznek visszafogni vízfogyasztásukat. Az utóbbi időben a napi egy főre jutó vízfogyasztás 20 literrel csökkent (150 literről 130 literre), ami nagyon jó hír, de a város növekszik, vagyis a vízfogyasztás is emelkedni fog. Ezért Bécs folyamatosan karban tartja és bővíti, felújítja vízhálózatát és víztározóit, így 2050-ig teljes biztonságban tudható az ivóvíz a bécsieknek.

Azonban a víz olyan kincs, amit minden lehetséges eszközzel védeni és hasznosítani kell, így a városvezetés most a csapadékvízre koncentrál. Ez- ahogyan a legtöbb nagyvárosban, a csatornában végzi, ami hatalmas pazarlás, nem csak magát a vizet nézve, de a pénzbeli ráfordításokat szemlélve is. Hogy mi a megoldás? További zöldítés!

A csapadékvíz felhasználására a “szivacsváros” lehetőségeit igyekszik kiaknázni Bécs, de a tetőkertek telepítését is ösztönzik. Ezen felül a parkok bővítése is terítéken van, illetve a bevásárlóközpontokat is arra kérik, parkolóikban igyekezzenek a lehető legtöbb részt burkolatlanul hagyni és növényekkel betelepíteni, így biztosítva azt, hogy az esővíz a rendeltetésének megfelelően a növényeket táplálva hasznosulhasson, még élhetőbbé téve a világ egyik legzöldebb városát.

képek és lead kép: shutterstock

vízBécsivóvízemberélet