Június 16. Vasárnap, Jusztin

Jelentősen nagyobb a mikroműanyag-szennyezés az óceánok alján, mint eddig gondoltuk

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyagok elleni küzdelem zászlóshajója a szelektív hulladékgyűjtés, ami még jó ötlet is lenne, de sajnos a hatékonysága siralmasan alacsony. Hiába gyűjtjük ugyanis szelektíven a műanyagokat, ha azok újrahasznosítása nem, vagy csak nagyon kis százalékban valósul meg.

Ez nem azt jelenti, hogy be lehet fejezni a szelektív gyűjtést, hiszen mindenképpen segítség a környezet megóvásában, de sokkal hatékonyabb módszer is létezik a műanyagok ellen. Egyszerűen ne vegyük meg őket. Ez sajnos nem annyira egyszerű, hiszen a csomagolóanyagok jelentős hányada műanyag, tehát a zacskókat, műanyag játékokat, tollakat, füzetborítókat, kerti bútorokat és hasonlókat ki is kerüljük, akkor is termelünk műanyag-hulladékot. Ráadásul egyre és egyre többet.

Jelenleg mintegy 2,4 – 4 millió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba és tengerekbe évente. Ezek egy jelentős része mikroműanyag formájában jelentkezik, amiről a kutatók azt gondolták, hogy a mély-tengerekbe nem igazán jutnak el. Ez pár éve megdőlt, most pedig az a szalmaszál is elúszott, amibe kapaszkodhattunk, hogy bár eljut nagy mélységekbe is a mikroműanyag, de onnan nem mozdul.

A Kuril-Kamcsatka árokban vett minták 5740 és 9450 méter közötti mélységekből származnak, és kilogrammonként 215-1596 aprócska műanyagszemcsét tartalmaznak. A 2016-os kutatás két dologra mutatott rá a mintákon keresztül, melyek kiértékelése és az adatok tanulmányba foglalása mostanra érett be. Egyrészt lényegesen magasabb a mikroműanyag-szennyezettség az óceánok fenekén, mint azt eddig gondoltuk, másrészt pedig a közeli vételi helyű mintákban is nagyon eltérő összetételű műanyagokkal lehet találkozni.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a fenék üledéke folyamatosan mozgatva van, az ottani lények azt állandóan “túrják”, vagyis a szennyezés nem ül meg az aljzaton, folyamatosan mérgezi a környező életformákat. Ez pedig az ottani ökológiai rendszerekre, és ezen keresztül szinte mindenre hatást gyakorol ezen a bolygón.

képek és lead kép: shutterstock