Március 2. Szombat, Lujza

8 milliárd ember egyetlen bolygón - komoly gondokat okozhat a túlnépesedés

Zöld zóna
2022. július 18. 08:00
null

A fejlett nyugati civilizációkban egyre nagyobb gondot okoz a termékenység, pontosabban a terméketlenség egyre nagyobb arányú terjedése. Miközben Európában, az USA-ban és sok más fejlett régióban a párok mindent megtesznek a gyermekáldásért, addig a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Etiópiában, Indiában, Tanzániában, a Fülöp-szigeteken és Pakisztánban a születések száma egyre magasabb.

Ennek köszönhetjük, hogy az ENSZ előrejelzése alapján november közepére a világ népessége eléri a 8 milliárdot. Ez egy irgalmatlanul magas szám, de várhatóan itt nem áll meg a növekedés, hiszen 8 éven belül elérjük a 8.5 milliárdot, 2080-ra pedig már a 10.4 milliárdot. Ezek a számok pedig vörös figyelmeztetést jelentenek, hiszen igen sok dolog változhat általuk. A bolygónk eltartóképessége már most is teljes kapacitással fut, és láthatjuk, hogy nem bírja az iramot. Nem csak arról van szó, hogy egyetlen konfliktus, egyetlen puskaporos hordó is élelmezési válságot okoz világszerte, hanem arról is, hogy a klímakatasztrófa megállításának egyik leghatékonyabb fegyvere, az erdősítés is veszélybe kerülhet.

Természetesen a képletet nagyban árnyalhatják az esetleg fellépő járványok, háborúk, de tény, hogy a gyarapodás megállíthatatlannak tűnik. Ezzel együtt pedig számolni kell a migráció jelentős növekedésével is, hiszen a népességnövekedés olyan régiókban is jelentős lesz, ahol most is borzalmas életkörülmények vannak. Ezzel szemben a fejlett nyugati civilizációk társadalmai zömmel elöregednek, így szükség is lesz a bevándorlásra, ez azonban jelentős változásokkal jár.

képek és lead kép: shutterstock

túlnépesedésbolygóemberéletnépesség