Május 21. Kedd, Konstantin

Van ára a szélenergiának, és nem is olyan kicsi, mint elsőre gondolnánk

Zöld zóna
2022. június 27. 11:00
null

Mindennek megvan a maga előnye és persze a hátránya is – ennek megfelelően kell bánni vele. Ez igaz a szélturbinák esetében is. Kétségtelen, hogy a megújuló energia kinyerése szempontjából a bolygónk számára most még sokkal hasznosabb, mint amennyi gondot okoz, de ez nem lesz mindig így, olyan megoldást kell találni az energiaellátásra, mely nem szed ennyi áldozatot.

A turbinák ugyanis szednek, méghozzá nem is keveset. Foglalkoztunk már azzal, hogy mennyi madár leli halálát a lapátok közt, de az is igaz, hogy elenyésző a szám ahhoz képest, amennyit a macskák pusztítanak. Ettől függetlenül a pusztítás mértéke adott, és nem is csak a madarakat érinti.

A Zoológiai és Vadvilágkutató Leibniz Intézet (Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research- Leibniz-IZW) tudósai egy tanulmányban arra mutattak rá, hogy a turbinák a denevérpopulációban is komoly károkat képesek okozni, ennek pedig messze ható következményei lehetnek. A denevérek ugyanis - akárcsak a madarak – a kártevőirtásban is hatalmas szerephez jutnak. A rovarok, kártevők tizedelésével komoly segítséget jelentenek a mezőgazdaságnak és erdőgazdálkodásnak is.

A turbinákat jellemzően olyan monokultúrás területekre telepítik, ahol a biodiverzitás alapvetően sérült. Erre tesz rá még egy lapáttal a turbinák okozta pusztítás, mely hosszabb távon olyan helyzetet teremthet, melyre nehéz lesz reagálni.

Hogy akkor most mit lehet tenni? Egyelőre semmit. Bár vannak elképzelések, melyek az űrbe telepített napelemek segítségével oldanák meg az állandó energiaellátást, kísérleteznek a mesterséges Nappal és sok más terület is folyamatosan fejlődik, a tiszta energiák kinyerésére jelenleg nem mutatkozik jobb módszer, mint a szélturbinák, napelemek és vízerőművek telepítése. A klímaváltozás elleni küzdelem pedig égető szükséglet, mivel az az emberi civilizációk puszta létét is veszélye sodorja. A szakemberek ezért folyamatosan keresik a megoldásokat arra, hogyan lehetne az állatok életét is megóvni a jelenlegi technológiák alkalmazása mellett.

képek és lead kép: shutterstock

turbinadenevérhatáshaláléletszél