Június 24. Hétfő, Iván

USB-C lesz az egységes szabvány az EU-ban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A törvényhozás nem éppen arról híres, hogy elképesztő gyorsaságot lenne képes diktálni. Sőt! Sajnos inkább az a jellemző, hogy a lehetőség kiötlésétől a megvalósításig sokszor akár évtizedek is eltelhetnek. Most azért ennél kicsit gyorsabb a dolog, de azért nem kapkodnak.

Az EU törvénykezéséről van szó, és arról, hogy végre valahára dűlőre jutottak abban a kérdésben, hogy az egységes töltők bevezetésénél milyen szabványt követeljenek meg. A lassúság azért is dühítő, mivel már az elgondolás pillanatában szinte teljesen egyértelmű volt, hogy az USB-C lesz a befutó, ami így is lett.

Tehát az EU megszavazta az egységes szabványt, most már csak a bevezetést kell megvárni. Na de minek is ez az egész hajcihő? Nos, pontosan azért, amiért az Apple, és most már egyre több gyártó nem csomagol töltőt az új készülékei mellé.

Az elektronikai hulladékok mennyisége lényegesen csökkenthető azzal, ha a legtöbb hordozható elektromos eszköz töltését egyazon szabvány szerint készített töltőkkel lehet megoldani. Ennek megfelelően egyrészt nem halmozzuk otthon a már semmire sem jó töltőket, másrészt pedig minden eszközünkhöz ugyan azt a töltőt használhatjuk. Így, ha már a telefont/tabletet/e-könyvet/okoskamerát/stb le is cseréljük, a töltőt kihagyhatjuk, így a hulladék legalább ennyivel kevesebb lesz. Nem utolsó sorban pedig az életünk kényelmesebb lehet, hiszen nem kell egyszerre 6 különböző töltőt is magunkkal cipelni, és ha otthon hagyjuk, más töltőjét is gond nélkül használhatjuk.

képek és lead kép: shutterstock