Június 16. Vasárnap, Jusztin

Tömegesen hullanak el a Korora pingvinek Új-Zéland partjainál

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A természet egyensúlyra törekszik, és ehhez néha olyan eszközöket is használ, melyek kegyetlennek tűnhetnek. A Korora pingvineket, az Új-Zélandon honos kis testű “törpepingvineket” 10 évente egyszer tömeges pusztulás éri utol, hogy populációjuk stabil maradjon.

kép: explore-new-zealand.com

A klímakatasztrófa azonban még ebbe is képes beleszólni. A pingvinek szaporodása és tömeges pusztulása is erősen kötődik a La Nina és az El Nino jelenségekhez. Természetesen sok más tényező is közrejátszik az egyensúly fenntartásában, de most ezeknek a jelenségeknek az eltolódása okozza a bajt.

A törpepingvinek ugyanis újra tömegesen pusztulnak, május eleje óta több száz elhullott példányt találtak a strandokon. A vizsgálatok alapján pedig nem betegség, és nem mérgezés okozta a halálukat. Egyszerűen éhen haltak - és a tömeges pusztulás az utóbbi 6 évben harmadszorra következik be.

kép: explore-new-zealand.com

A tudósok a La Nina jelenség miatt ezen a nyáron még sok elhullott pingvinre számítanak, és azt is hozzátették, hogy ez komoly gondot jelenthet a populációra nézve. Az állatoknak ugyanis egyre kevesebb idejük van arra, hogy két tömeges pusztulási hullám között helyreállítsák az egyedszámot.

kép: Kimberley Collins

lead kép: nzbirdsonline.org.nz