Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Pár nap alatt bontja a PET műanyagokat egy új enzim!

null

A műanyagok újrahasznosítása égetően szükséges lenne, de egyelőre tény, hogy igen kis léptékben valósul csak meg. Ami pedig mégis újrahasznosításra kerül, ott többnyire az olvasztásos technológiát alkalmazzák, mely sajnos minden újraöntésnél rontja az anyag szerkezetét, ezért 5-6 alkalomnál többször nem lehet végrehajtani.

De mi lenne, ha sikerülne egy olyan eljárást kidolgozni, mely technikailag végtelen számú újrahasznosítást tenne lehetővé? Ehhez két út vezet: vagy olyan stabil anyagra van szükség, mint például az alumínium - de ez a műanyag esetében nem lehetséges. A másik út, hogy a természetből ellesett újrahasznosítást követjük: alkotóelemeire bontjuk az anyagot, és újraalkotjuk.

Ehhez enzimekre, lebontó képletekre van szükség, amiből jelenleg is rendelkezésünkre áll néhány. A probléma az, hogy bár jelentősen lerövidítik azt az időt, mely alatt természetesen bomlana le a legtöbb műanyag, még így is nagyon sok időt vesz igénybe a lebontás.

A Texasi Egyetem tudósainak gépi tanulás révén sikerült egy olyan enzimet létrehozni, mely képes a PET műanyagok lebontására csupán néhány nap leforgása alatt. Ez az áttörés hatalmas lehetőségeket rejt magában, tekintve, hogy a PET műanyagok a globális műanyaghulladék mintegy 12%-át adják. Az eljárás során pedig az enzim “szűz” műanyag gyártását teszi lehetővé újabb kőolaj források felhasználása nélkül!

Persze a feladat még nincsen készen, az enzimet még alkalmassá kell tenni az ipari felhasználásra, és persze az is szempont, hogy az újrahasznosítás mekkora profitot képes termelni. Mindenesetre a lehetőség adott, és elterjedése a környezetnek és a klímavédelemnek is nagyon jót tenne!

képek és lead kép: shutterstock